Petua Simpanan Wang Untuk Raya


 Ketika kita melalui bulan suci Ramadhan dan akhirnya Syawal di mana Hari Raya Aidilfitri akan disambut di seluruh negara, banyak isi rumah sibuk membuat persiapan untuk musim perayaan. Keseronokan ini sering menggoda kita untuk berbelanja berlebihan. Namun, jika kita mengurus dana kita dengan bijak, kita tidak semestinya terbebani secara kewangan dengan perayaan Hari Raya dan ini juga berlaku untuk musim perayaan yang lain.


Berikut adalah panduan ringkas untuk mengelakkan terbawa-bawa dengan perbelanjaan kami:


 


1) Sediakan belanjawan


Seperti amalan bulanan anda, sediakan anggaran perbelanjaan anda untuk musim perayaan. Tambahkan peruntukan untuk perbelanjaan yang tidak dijangka yang disertakan dengan perayaan. Ingatlah bahawa anda perlu menyediakan anggaran yang realistik dan mematuhinya. Pastikan anda tidak terlalu banyak membeli makanan sepanjang bulan Ramadhan, itu tidak baik untuk dompet dan kesihatan anda.


 


2) Buat senarai semak


Sebelum anda meninggalkan rumah untuk membeli-belah, pastikan anda membuat senarai semak yang realistik mengenai semua perkara yang perlu anda beli. Yang paling penting, berpegang pada senarai! Senarai semak membeli-belah akan menolong anda memberi tumpuan hanya pada perkara yang anda ‘perlukan’ dan bukan perkara yang anda ‘mahukan’. Dengan semua penjualan dan promosi di musim perayaan, mudah juga dibelanjakan untuk 'keinginan'. Pastikan nilai item dalam senarai semak anda mengaitkan anggaran yang disediakan lebih awal.


Sebelum membuat sebarang pembelian, tanyakan pada diri anda soalan berikut:


• Adakah saya memerlukan ini?


• Bolehkah saya membelinya?


• Adakah alternatif yang lebih murah untuk pembelian saya?


 


3) Jadilah pembeli yang bijak


Perhatikan potongan harga, kedai apa yang dijual dan berapa harganya. Ini tidak bermakna bahawa anda membelanjakan lebih banyak kerana harganya murah. Belanja untuk mendapatkan harga dan promosi terbaik yang ditawarkan. Internet juga berfungsi sebagai platform untuk menjadi pembeli yang pintar. Anda boleh membandingkan harga kedai yang berbeza dan juga memeriksa apakah pembelian dalam talian tersedia dan lebih murah untuk produk yang sama.


 


4) Tidak semuanya perlu baru


Walaupun ini adalah musim perayaan, tidak semua yang ada di rumah harus baru. Dekorasi boleh dikitar semula dan tidak perlu membeli yang baru setiap tahun. Ini juga berlaku untuk pakaian, perabot, pinggan mangkuk dan aksesori.


5) Mengambil pendahuluan tunai


Banyak majikan menawarkan gaji sebelum tarikh gaji dan bonus semasa musim perayaan. Sikap dan tabiat perbelanjaan seseorang penting di sini. Adalah mustahak bahawa seseorang bertanggungjawab dengan kenaikan gaji dan bonus ini dan ia akan dipotong dari gaji bulanan pada masa akan datang.


Kami menggesa rakyat Malaysia untuk berjimat semasa musim perayaan agar perbelanjaan bulanan mereka tidak terganggu berikutan perayaan. Kami menasihati rakyat Malaysia untuk menyediakan anggaran dan hidup sesuai dengan keperluan mereka semasa perayaan Hari Raya.


6) Tunai vs kredit


Hanya beli barang menggunakan wang tunai untuk mengelakkan dibebani kewangan selepas musim perayaan. Dengan cara ini anda akan dapat mengehadkan pembelian anda sambil mengikuti anggaran yang telah disediakan. Sekiranya anda membuat pembelian kad kredit, pastikan bahawa anda akan dapat membayarnya sepenuhnya agar tunggakan tidak mengumpulkan faedah.


 


7) Buat rancangan perjalanan terlebih dahulu


Rancang perjalanan balik kampung anda terlebih dahulu. Sekiranya anda memandu pulang, pastikan anda menghantar kenderaan anda untuk mendapatkan perkhidmatan menyeluruh sebelum perjalanan. Sekiranya anda memilih untuk melakukan perjalanan dengan bas, pastikan anda telah membeli tiket bas anda terlebih dahulu untuk mengelakkan membayar harga yang tinggi untuk tiket dan untuk mengelakkan kekecewaan sekiranya tiket habis terjual kerana permintaan meningkat. Sekiranya anda terbang pulang, cari promosi di syarikat penerbangan terlebih dahulu. Sekiranya boleh, bepergian dengan syarikat penerbangan bajet untuk mendapatkan nilai wang dan apabila tiket dibeli sebelum tarikh perjalanan, harganya lebih rendah daripada harga biasa.


 


8) Peruntukkan perbelanjaan bulanan semasa dan bayar bil anda sebelum musim perayaan


Pastikan bahawa anda telah memperuntukkan sebahagian daripada gaji anda untuk membayar perbelanjaan bulanan semasa anda dan bahawa semua komitmen bulanan anda telah terbayar. Dana yang diperuntukkan tidak boleh dicampurkan dengan dana yang anda ingin belanjakan sebagai persediaan untuk perayaan dan dana yang anda ingin belanjakan semasa Hari Raya. Dengan memperuntukkan wang ini, anda tidak akan berada dalam keadaan sukar selepas Hari Raya.


 


9) Jangan lupa simpan


Walaupun perbelanjaan tambahan dijangka pada musim perayaan, seseorang tidak boleh mengabaikan simpanan. Sebaiknya kita menyisihkan sekurang-kurangnya 10% dari pendapatan bulanan kita sebagai simpanan untuk hari hujan, bulan perayaan tidak boleh terkecuali.


Musim perayaan adalah perayaan tahunan dan oleh itu memberi kita banyak masa untuk menjimatkan lebih awal untuk perayaan tersebut. Kebiasaan ini akan memberi anda ketenangan ketika perayaan tiba kerana anda telah memperuntukkan dana tambahan (disimpan dalam jangka masa tertentu) dan perbelanjaan tidak akan membebankan anda dari anggaran.


Ingat, satu-satunya perkara mustahak untuk Hari Raya adalah keluarga, tidak ada perayaan tanpa orang yang anda sayangi di sekitar anda untuk menjadikan hari lebih hebat.


 


Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada semua rakan kita yang beragama Islam dan semoga Raya ini akan dipenuhi dengan banyak kenangan yang menyenangkan bagi seluruh rakyat Malaysia

Petua Simpanan Wang Untuk Raya Petua Simpanan Wang Untuk Raya Reviewed by thecekodok on 3:58:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.