Sisi Gelap Pelancongan Angkasa: Menghancurkan Alam Sekitar


 Pelancongan angkasa menjadi semakin nyata, setelah Virgin Galactic dan Blue Origin berjaya melancarkan misi berawak. Tetapi di sebalik semua itu, pelancongan angkasa boleh merosakkan iklim di Bumi.

Tidak banyak pada masa ini, tetapi ujian Virgin Galactic dan Blue Origin yang berjaya akan membuka pintu bagi sejumlah besar penerbangan dan pelancaran.


Para saintis mengatakan, enjin hibrid yang digunakan oleh syarikat Richard Branson, misalnya, boleh memberi kesan negatif terhadap alam sekitar.Untuk membawa manusia ke lapisan suborbital, mereka akan menggunakan kapal VSS Unity yang diangkut oleh SpaceShipTwo. Nah, pesawat ini dikuasakan oleh enjin hibrid yang membakar getah dan meninggalkan awan jelaga.


Untuk makluman, jelaga adalah butiran arang halus dan lembut yang timbul dari asap dan sebagainya berwarna hitam. Biji jelaga ini bertanggungjawab untuk 20% pemanasan global di Bumi.


"Enjin hibrid dapat menggunakan pelbagai jenis bahan bakar, tetapi mereka selalu menghasilkan banyak jelaga. Enjin ini berfungsi seperti lilin, proses pembakaran menghasilkan jelaga," kata Filippo Maggi, Profesor Kejuruteraan Aeroangkasa di Politecnico Milano. 2021).


Menurut Dallas Kasaboski, Penganalisis Utama untuk Perunding Angkasa dari Northern Sky Research, satu penerbangan Virgin Galactic berlangsung sekitar satu setengah jam. Itu boleh menghasilkan pencemaran sebanyak penerbangan transatlantik 10 jam.


"Sebenarnya, jika pasaran pelancongan luar angkasa dilancarkan pada jumlah peluncuran yang dibandingkan dengan industri lain, penerbangan individu mempunyai sumbangan yang jauh lebih tinggi dan itu boleh menjadi masalah," katanya.


Sudah tentu, Virgin Galactic bukan satu-satunya masalah. Ini kerana semua roket yang membakar bahan bakar hidrokarbon menghasilkan jelaga, termasuk mesin bekas pengasas pesawat ruang angkasa NASA.


Memperingati ulang-alik ruang angkasa Columbia Mengingati pesawat ulang-alik Columbia Foto: Getty Images


Blue Origin juga bukan tanpa masalahnya. Roket New Shepard yang membawa manusia ke angkasa menggunakan mesin BE-3 yang menggabungkan hidrogen cair dan oksigen cair untuk menghasilkan tujahan. Walaupun bukan pencemar yang besar berbanding roket lain.


Karen Rosenlof, Saintis Kanan dari Makmal Sains Kimia di Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Nasional AS (NOAA), mengatakan masalah terbesar ialah roket mencemarkan lapisan atmosfera yang lebih tinggi, iaitu di stratosfer bermula pada ketinggian 10 km.


"Anda mengeluarkan bahan pencemar di tempat di mana anda biasanya tidak mengeluarkannya," katanya.

Sisi Gelap Pelancongan Angkasa: Menghancurkan Alam Sekitar Sisi Gelap Pelancongan Angkasa: Menghancurkan Alam Sekitar Reviewed by thecekodok on 7:01:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.