5 Petua Untuk Telefon Bimbit Tidak Lag


Dalam era pandemi COVID-19, telefon pintar diperlukan dalam aktiviti mulai dari sekolah hingga bekerja. Oleh itu, prestasi telefon bimbit mesti dijaga agar tetap cemerlang dan tidak ketinggalan.


Berikut adalah Petua agar telefon bimbit anda tidak lag:

1. Rajin membersihkan fail

Perkara pertama adalah membersihkan fail yang tidak berguna secara rutin.


Kadang-kadang banyak fail tidak berguna, anda boleh mengklik pada Fail Google dan mempunyai cache yang jelas. Kadang-kadang anda tidak menyedari bahawa terdapat sampah digital yang tidak digunakan dan mengambil ruang, walaupun anda telah menggunakan kad memori tambahan


2. Tinggalkan 30% kapasiti dalaman

Nah, seterusnya adalah perkara yang paling sering dilupakan. Setiasa meninggalkan kapasiti dalaman sebanyak 30% untuk memperkemaskan sistem operasi (OS) agar tidak mengganggu. Jangan lupa untuk sentiasa mengemas kini perisian dan aplikasi yang ada.


3. Pastikan RAM mencukupi

Pastikan juga terdapat RAM yang mencukupi. Sebaiknya pasang aplikasi yang ingin anda jalankan, bersihkan RAM yang tidak kami gunakan.


4. Simpan data di Cloud

Fail masih penuh di telefon bimbit? Simpan data di awan. Google Drive sendiri menyediakan ruang sehingga 15 GB yang dapat digunakan secara percuma. Langganan cloud juga dapat digunakan untuk mendapatkan lebih banyak ruang penyimpanan.


5.Caj bateri HP, jangan tunggu 0%


Yang paling penting ialah menjaga kesihatan bateri telefon pintar anda. 


Kadang-kadang ada salah faham sehingga anda harus mematikan telefon bimbit anda secara maksimum atau menunggu 0%. Segera isikan ketika ia adalah 20% atau 10% kerana menyedarkan sel memerlukan banyak tenaga. Sekiranya tidak, ini akhirnya akan menjadi masalah, contohnya telefon bimbit dihidupkan. lama, isinya panjang. Biasakan bateri 10% yang sudah diisi.