5 Trik Mudah untuk Mendapatkan Sambungan Internet yang Stabil di Telefon Bimbit


 Internet yang tidak stabil di telefon bimbit sering mengganggu. Terutama sekarang kerana banyak tugas dan pekerjaan dilakukan dalam talian dari rumah. Ini tentu saja memerlukan kelajuan rangkaian internet yang mampu.


Sambungan internet tidak hanya dipengaruhi oleh operator selular yang digunakan, tetapi ada banyak faktor lain yang juga mempengaruhi kualiti rangkaian pada telefon bimbit. Untuk memperbaikinya, ada beberapa trik mudah yang boleh anda lakukan seperti yang dipetik dari alat ini:


1. Lakukan Restart HP


Memulakan semula adalah kaedah yang mudah untuk semua sistem operasi ketika mengalami masalah. Mungkin sambungan yang tidak stabil di telefon bimbit anda disebabkan oleh perkara yang tidak diketahui. Dengan menghidupkan semula, sistem akan kembali berfungsi dalam keadaan 'bersih' dari aplikasi yang menjadikan sistem berlebihan.


Untuk memulakan semula telefon bimbit itu sendiri cukup mudah. Untuk pengguna iPhone, tekan dan tahan butang kelantangan dan butang sisi sehingga slaid matikan muncul. Setelah peranti dimatikan, tekan dan tahan butang sisi sekali lagi untuk menghidupkannya. Sementara itu, untuk telefon Android, anda hanya perlu menekan butang kuasa, kemudian pilih pilihan mulakan semula.


2. Tukar Lokasi


Selain cuaca, penyebab lain dari rangkaian internet yang tidak stabil di telefon bimbit anda adalah lokasi. Sekiranya anda berada di bangunan atau di dataran tinggi seperti gunung, terdapat banyak halangan yang dapat mengurangkan kualiti rangkaian. Sekiranya demikian, anda boleh berpindah ke tempat lain di mana tidak ada banyak halangan, sehingga sambungan internet menjadi lebih lancar.


3. Lumpuhkan dan Kemas kini Aplikasi


Kadang kala, aplikasi yang bermasalah adalah penyebab sambungan rangkaian internet yang tidak stabil. Untuk itu, anda boleh mematikan penggunaan aplikasi yang membebankan prestasi telefon bimbit. Atau, anda juga boleh mengemas kini aplikasinya agar dapat berfungsi dengan lebih optimum.


Untuk pengguna iPhone, anda boleh memperbaikinya dengan mengunjungi Tetapan> Selular, kemudian melumpuhkan akses aplikasi ke rangkaian data selular. Bagi pengguna Android, Anda dapat melakukan: Tetapan> Rangkaian & Internet> Rangkaian mudah alih> Penggunaan data. Kemudian, pilih aplikasi untuk mengelakkan aplikasi itu menggunakan data.


4. Lumpuhkan Penjimat Data atau Mod Data Rendah


Android dan iOS mempunyai mod yang dirancang untuk menjimatkan penggunaan data. Mod ini sebenarnya berguna apabila anda mempunyai kuota yang terhad, tetapi boleh mengganggu rangkaian internet telefon bimbit anda. Cuba nyahaktifkan mod ini supaya internet kembali lancar.


5. Matikan VPN


Sekiranya masalah sambungan internet berterusan, ada kemungkinan masalahnya adalah dari sambungan VPN yang anda gunakan. Oleh itu, anda boleh mematikan atau memutuskan VPN terlebih dahulu, kemudian menyambung semula. Di samping itu, anda juga boleh menyambungkan telefon bimbit anda ke pelayan VPN lain dengan kelajuan yang lebih cepat.


6. Periksa Penamatan Rangkaian


Seperti yang anda ketahui, terdapat banyak faktor yang menyebabkan masalah sambungan rangkaian internet. Salah satunya adalah memutuskan sambungan dari penyedia rangkaian internet yang anda gunakan, yang menjadikan internet di telefon bimbit anda tidak stabil. Sekiranya demikian, jalan keluarnya adalah untuk mengetahui sama ada gangguan rangkaian berlaku.