7 Petua Menjimatkan Bateri HP Semasa Banjir

 


Hujan lebat yang turun  boleh mengakibatkan banjir. Kadang-kadang keadaan ini mengganggu aliran elektrik, jadi anda harus bijak menjimatkan bateri telefon bimbit (HP).

Kerana telefon bimbit sangat penting untuk saling memberi berita, terutama jika anda harus berpindah. Kini kami memberikan 7 petua untuk menjimatkan bateri HP ketika dibanjiri.1. Hidupkan Mod Penjimatan Kuasa

Untuk menjimatkan bateri HP ketika dibanjiri, segera aktifkan mod penjimatan kuasa. Ada pilihan medium atau optimum, pilih saja mengikut keperluan anda.


Memastikan jangka hayat bateri telefon bimbit selama mungkin, akan sangat berguna sekiranya kita dalam keadaan tidak menentu sama ada kita boleh mengecas telefon bimbit atau tidak.


2. Matikan aplikasi yang tidak diperlukan

Pada masa seperti ini, pastikan kuasa bateri digunakan untuk membuka hanya aplikasi penting, seperti WhatsApp untuk berkomunikasi, untuk memantau berita, Twitter untuk memantau berita terkini dari BMKG, polis, BNPB dll.


Jangan bazirkan bateri pada aplikasi yang tidak diperlukan, terutamanya permainan. Apabila telefon bimbit digunakan untuk bermain permainan, bateri akan habis.


3. Matikan Getaran

Untuk menjadikan telefon pintar anda bergetar apabila anda mendapat pemberitahuan, ia memerlukan banyak tenaga bateri. Ini kerana peranti anda harus menggerakkan motor khas untuk menjadikan telefon pintar bergetar. Oleh itu, sangat digalakkan untuk mematikan getaran sekiranya anda ingin menjimatkan bateri.


4. Gunakan Kertas Dinding Gelap

Sekiranya telefon pintar anda menggunakan skrin AMOLED, menggunakan kertas dinding gelap atau hitam dapat menjadikan telefon pintar anda bertahan lebih lama. Kerana, skrin AMOLED memerlukan kuasa paling sedikit untuk diaktifkan.


Sekiranya anda menggunakan telefon pintar Samsung dengan One UI, anda bahkan dapat mengaktifkan mod Malam yang menjadikan semua sistem pada telefon pintar anda menjadi hitam.


5. Matikan Pemberitahuan dan Auto-Sync

Ciri penyegerakan automatik dapat menghabiskan bateri dan data anda. Untuk melumpuhkan ciri penyelarasan automatik, anda boleh pergi ke menu Tetapan, kemudian Akaun. Selepas itu, klik togol data Penyegerakan automatik sehingga berubah menjadi kelabu dan tidak aktif.


Selain itu, jika anda ingin menjadi lebih ekstrim, aktifkan mod Jangan Ganggu untuk menghentikan pemberitahuan daripada memasuki telefon pintar anda.


6. Matikan tetapan 'lokasi'

Perkhidmatan lokasi menggunakan GPS untuk mengesan lokasi anda. Anda boleh menggunakannya jika anda benar-benar tidak mengetahui arah atau posisi Anda, tetapi jika anda tidak memerlukannya, matikan saja untuk menjimatkan bateri.


Cara lain yang dapat anda gunakan adalah dengan mengurangkan pemberitahuan push aplikasi pada telefon bimbit atau e-mel yang menggunakan tenaga telefon bimbit.


7. Mod kapal terbang

Beralih ke mod kapal terbang tidak bermaksud anda dapat menggunakannya ketika melakukan perjalanan dengan kapal terbang, tetapi juga untuk menjimatkan bateri.


Anda tidak akan dapat menerima mesej atau panggilan dan menyambung ke internet tetapi hanya dapat menggunakan telefon bimbit anda untuk apa yang anda mahukan.


Jangan lupa berhati-hati dan waspada di mana sahaja anda berada.

7 Petua Menjimatkan Bateri HP Semasa Banjir 7 Petua Menjimatkan Bateri HP Semasa Banjir Reviewed by thecekodok on 1:59:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.