Adakah anda ingin membeli-belah dalam talian, lebih suka melalui media sosial atau marketplace?

 


Membeli-belah dalam talian sememangnya merupakan pilihan terbaik orang semasa wabak COVID-19 sekarang. Kerana selain lebih mudah, membeli-belah dalam talian juga berguna untuk mengelakkan orang ramai yang menyebabkan penyebaran virus.

Terdapat banyak platform yang boleh digunakan orang untuk membeli-belah dalam talian. Bermula dari media sosial hingga ke pelbagai marketplace. Sebenarnya,  marketplace lebih digalakkan untuk menjadi tempat membeli-belah dalam talian daripada media sosial.


Platform marketplace dilengkapi dengan sistem yang direka untuk membantu membuat transaksi jual beli lebih mudah dan selesa.


Dari aspek pembayaran, logistik, hingga perkhidmatan pelanggan, semuanya telah diatur dengan rapi oleh sistem. Contoh di Lazada, pihaknya adalah syarikat teknologi pertama yang menerapkan sistem akaun bersama untuk meningkatkan kemudahan orang semasa melakukan transaksi membeli-belah dalam talian.


Berkut adalah beberapa tips selamat untuk membeli-belah di dalam talian dengan selamat.


1. Pilih marketplace  yang Dipercayai


Marketplace  yang dipercayai adalah titik utama ketika membeli-belah dalam talian. Kerana laman  ini biasanya dilengkapi dengan kaedah perlindungan yang dijamin selamat. Cara termudah untuk memeriksanya adalah melalui ulasan dan testimoni orang lain.


2. Baca Penerangan Produk dengan teliti


Setiap penjual di pasaran mesti memberikan penerangan mengenai produk yang mereka jual. Pastikan anda telah membacanya terlebih dahulu sebelum memasukkannya ke dalam bakul, apatah lagi membuat pembayaran dengan segera. Ini supaya produk sesuai dengan apa yang anda mahu beli.


3. Periksa Ulasan Produk dari Pembeli Lain


Di marketplace, anda dapat melihat ulasan dan testimoni item yang akan dibeli dari pembeli sebelumnya. Ini dapat meyakinkan anda atau mencari kedai lain untuk mencari barang yang hendak dibeli. Oleh itu, setelah membeli sesuatu dari marketplace, lebih baik anda menulis ulasan kerana ia akan berguna untuk bakal pembeli lain.


4. Periksa Lokasi Kedai dan Pilihan syarikat penghantaran


Marketplace menawarkan lebih banyak penjual untuk satu produk yang akan anda beli kerana mempunyai jangkauan yang lebih luas. Anda juga mempunyai perkhidmatan penghantaran lengkap, dari kargo hingga penghantaran segera. Beberapa pasar boleh menjejaki penghantaran barang dari aplikasi.


5. Cuba jangan membuat pembayaran di luar platform


Kerana pasaran biasanya menawarkan kemudahan dalam urus niaga kerana semuanya diatur oleh sistem dan sebenarnya lebih selamat untuk pembeli dan penjual. Terdapat banyak pilihan mod dengan rakan perbankan, dan untuk penjual, tidak perlu memeriksa baki secara manual.


Dalam sistem marketplace, biasanya transaksi baru akan diproses ketika pembayaran disahkan oleh platform dengan sistem. Jadi ini akan mengelakkan ancaman penipuan daripada pembeli dan penjual yang nakal.


Di samping itu, marketplace juga pasti mempunyai pasukan perkhidmatan pelanggan yang dapat membantu proses penyelesaian sekiranya terdapat halangan dari pembeli atau penjual. Jadi tidak perlu menangani aduan satu persatu dan tidak perlu takut, misalnya, jika penjual melarikan diri setelah transaksi selesai. Beberapa langkah di atas dapat menjadikannya lebih mudah, selamat, dan lebih selesa bagi orang untuk membeli-belah dalam talian.