Bolehkah COD Menjadikan Penjualan Dalam Talian Meningkat? Inilah sebabnya


Semasa membeli-belah dalam talian, sistem Cash on Delivery (COD) kini semakin diminati oleh banyak pengguna. COD adalah kaedah pembayaran ketika barang tiba di destinasi mereka, terus membayar.

Namun, setakat ini, COD biasanya disukai oleh pengguna kerana praktikal dan memastikan belanja selamat. Sementara itu, jika dilihat dari sudut pandang penjual dalam talian, adakah COD juga memberikan faedah?


Sebenarnya, COD bukan sahaja memberi manfaat kepada pengguna, tetapi juga membawa banyak faedah kepada penjual dalam talian. Oleh itu, penjual dalam talian tidak perlu risau lagi untuk menggunakan sistem COD kerana mereka boleh mendapat faedah seperti berikut.


1. Tingkatkan Jualan


Pada masa ini sistem COD semakin menarik dan menarik bagi banyak pengguna. Dengan cara itu, pengguna akan terus ke kedai dalam talian anda akan meningkat dan tentunya membuat penjualan meningkat.


2. Membina Kepercayaan


Salah satu kunci perniagaan dalam talian yang berjaya adalah menjaga kepercayaan pengguna. Sistem COD yang selamat dapat melakukan begitu sahaja. Kepercayaan pasti akan membuatkan pengguna merasa puas membeli-belah di kedai dalam talian anda. Sekiranya pengguna berpuas hati, sudah tentu mereka akan terus mengulang pesanan di kedai anda.


3. Menjangkau Pelanggan Baru


Sistem COD boleh menjadi strategi promosi yang kuat untuk menarik calon pelanggan, terutama mereka yang berurus niaga dalam talian untuk pertama kalinya. Oleh itu, dengan menerapkan sistem COD, anda bukan sahaja akan mendapat pelanggan setia, tetapi juga mempunyai pelanggan baru.


4. Peluang cadangan


Melalui sistem COD, bahan makanan pasti akan tiba di tempat tepat pada waktunya. Selain itu, barang fizikal juga sesuai dengan foto dan keterangan, serta kemasan barang yang kemas dan selamat.


Bukan hanya itu, memilih perkhidmatan penghantaran produk yang dipercayai juga dapat menambah nilai kedai dalam talian anda di mata pelanggan. Dengan cara itu, mereka dengan senang hati akan mengesyorkan kedai dalam talian anda kepada rakan, rakan sekerja dan keluarga.