Cara membuat kandungan menarik dari barang di rumah

 


Membuat kandungan yang menarik dapat membantu meningkatkan penjualan produk dalam talian. Untuk membuat kandungan yang menarik, anda boleh memanfaatkan barang-barang di rumah.

Berikut empat cara untuk menggunakan alat mudah di rumah untuk menyokong foto produk sehingga orang berminat untuk membeli.


Menyusun buku dan bukannya tripod

Jangan risau jika anda tidak mempunyai tripod, anda boleh menyusun buku yang anda miliki untuk menggantinya. Susun buku sehingga mencapai ketinggian atau tahap yang anda mahukan. Sekiranya anda merasakan susunan buku tidak cukup tinggi, anda boleh meletakkan susunan buku di atas kerusi atau meja.


Kain polos sebagai latar gambar

Sekiranya anda mahukan latar belakang minimalis, anda boleh menggunakan kain berwarna polos yang anda miliki di rumah sebagai foto atau latar belakang. Agar tetap di tempat, anda boleh melekatkan kain ini ke dinding.


Ingat, kamu harus menggunakan pita saluran kertas agar tidak merosakkan dindingmu, ya!


Penggunaan kain biasa sangat berguna sehingga anda tidak perlu lagi membeli latar belakang PVC. Setelah mendapat foto dengan latar belakang polos, manfaatkan fitur Penapis pada kamera untuk mencari suasana yang sesuai dengan produk anda. Simpan penapis utama anda di menu Penapis Saya supaya kandungan yang anda hasilkan pada masa akan datang lebih konsisten.Lampu kecemasan sebagai penambah pencahayaan

Lampu kecemasan sentiasa siap menerangi bilik ketika lampu padam. Anda boleh menjadi lampu ini sebagai pencahayaan tambahan semasa mengambil gambar.


Salah satu kelebihan lampu ini adalah intensiti cahaya yang dapat disesuaikan, mulai dari redup hingga sangat terang. Oleh kerana lampu kecemasan yang luas, anda perlu memperhatikan bahagian-bahagian objek yang terkena cahaya. Jangan biarkan bahagian yang anda tidak mahu memberi cahaya tambahan malah terlibat dan akhirnya menyebabkan pendedahan berlebihan.


Kerajang aluminium sebagai reflektor

Bermain dengan cahaya semula jadi atau cahaya buatan / cahaya studio bermaksud mustahil untuk melepaskan diri dari pantulan. Reflektor sangat berguna untuk memantulkan cahaya di kawasan yang kurang cahaya atau terlalu gelap.


Walaupun anda hanya mengambil gambar produk di rumah, ada baiknya anda terus menggunakan reflektor agar foto produk perniagaan dalam talian anda tetap hebat. Tidak perlu membeli reflektor mahal, anda boleh membuatnya sendiri dengan styrofoam putih atau kadbod tebal yang dilapisi dengan aluminium foil atau menggunakan cermin.


Letakkan reflektor di sisi objek yang memerlukan cahaya menghadap sumber cahaya. Dengan Pro-Mode , pengguna juga dapat dengan mudah menentukan pelbagai jenis tetapan mengikut keperluan mereka secara manual seperti ISO, White Balance dan Exposure sehingga mereka dapat mengawal cahaya yang diinginkan dengan lebih baik.


Dalam melakukan pemotretan produk, disarankan untuk menggunakan telefon bimbit dengan RAM yang tinggi untuk menyokong aktiviti multitasking, serta ROM besar untuk menyimpan ribuan kandungan foto dan video.


Disyorkan mengunakan peranti ini mempunyai RAM 6GB dengan ROM 128 GB yang boleh ditambah dengan microSD yang menyokong hingga 512GB. Baterinya mempunyai kapasiti besar 5,000 mAh. Di samping itu, ia dilengkapi dengan empat kamera berjalur yang siap untuk memotret produk. Kamera belakang Gerdiri dari 48MP pada kamera utama, 8MP ultra lebar, 2MP makro, dan kedalaman 2MP.


Kamera dirancang untuk menghasilkan kandungan yang luar biasa. Ini dapat menjadi alat andalan untuk membuat kandungan, termasuk perniagaan dalam talian untuk menarik lebih banyak pembeli.