Muat turun IG Story melalui Android ke iOS, Inilah Cara Mudah

 


Muat turun cerita IG (Instagram) boleh dilakukan melalui Android atau iOS. Perlu diketahui, Instagram Stories adalah salah satu ciri Instagram paling popular yang dilancarkan pada bulan Ogos 2016.

Walaupun sangat popular dan mempunyai banyak pengguna, ada batasan untuk Cerita Instagram. Salah satunya ialah Instagram tidak mempunyai cara langsung untuk memuat turun atau memuat turun kandungan yang dikongsi melalui cerita IG.


1. Muat turun kisah IG melalui Android


Bagi pengguna Android, memuat turun cerita IG, orang lain boleh memuat turun Cerita Instagram dengan menggunakan aplikasi tersebut. Aplikasi yang boleh anda muat turun adalah Story Saver di Google Play Store.


Setelah dimuat turun, anda boleh log masuk menggunakan akaun Instagram anda. Dan di halaman depan anda dapat melihat semua Cerita yang dimuat turun oleh rakan anda tetapi juga dapat mencari Cerita yang dimuat naik oleh pengguna lain di bar carian.


Caranya ialah dengan memilih video yang ingin anda muat turun dan klik Simpan.


2. Muat turun kisah IG melalui iOS


Tidak seperti Android, iOS boleh memuat turun cerita IG dengan aplikasi Repost Story untuk Instagram. Aplikasi ini sangat mudah digunakan, anda hanya perlu memberikan akses ke pustaka foto anda, kemudian log masuk ke akaun Instagram anda dan cari akaun Instagram yang ingin anda muat turun Story.


3. Muat turun cerita IG dalam talian


Bagi anda yang tidak mahu memuat turun aplikasi tambahan, anda boleh memuat turun cerita IG secara dalam talian dengan web.


Terdapat beberapa laman web yang boleh anda gunakan, seperti StoryDownloader, Story Saver dan StoriesIG. Cara menggunakannya mudah, yang perlu anda lakukan ialah mengisi ruangan yang ada dengan nama pengguna pengguna yang Cerita yang ingin anda muat turun.


Tunggu beberapa saat setelah memasukkan nama pengguna. Selepas itu lajur akan muncul menunjukkan Kisah pengguna yang dimuat naik dalam 24 jam terakhir. Pilih foto atau video yang ingin anda muat turun dan klik butang muat turun atau simpan.


Dari tiga cara untuk memuat turun cerita IG, mana yang anda pilih?