Inilah 5 Tanda Anda Harus Menukar HP Anda

 


Ada sebilangan orang yang cukup setia dengan telefon bimbit mereka. Sudah bertahun-tahun tetapi telefon pintar mereka masih jenis sekolah lama.

Oleh itu, bilakah kita harus mengganti telefon bimbit? Berikut adalah tanda-tanda yang anda perlu menukar HP anda


1. OS tidak lagi dikemas kini

Kedua-dua Apple dan Android sering mengemas kini versi sistem operasi mereka. Hampir semua telefon bimbit serasi dengan peningkatan yang ada, tetapi beberapa telefon bimbit lama tidak mendapat kemas kini.


Kemas kini OS dapat membantu menjaga keselamatan telefon anda kerana kerentanan pada telefon anda akan ditambal dalam peningkatan yang ada. Prestasi telefon bimbit juga menjadi lebih stabil.


2. Aplikasi tidak berfungsi

Dengan telefon yang lebih baru, anda tidak perlu terlalu risau tentang keserasian. Semasa anda masih menggunakan telefon bimbit lama dan anda menemui aplikasi luar biasa yang ingin anda cuba, tetapi semasa pemasangan aplikasi itu tidak akan berfungsi, mungkin sudah waktunya untuk mengganti telefon baru.


3. HP lambat

Sekiranya telefon bimbit lama anda sudah lambat, oops, ia tetap betul, anda perlu mengganti telefon bimbit baru. Kelajuan prosesor pada telefon bimbit baru pasti akan membantu telefon bimbit masa kini berjalan lebih lancar daripada pendahulunya.


4. Anda memerlukan lebih banyak ruang simpanan

Apabila ruang simpanan telefon mula terisi, prestasi telefon boleh menjadi perlahan. Sekiranya telefon bimbit anda tidak mempunyai kapasitas yang diperlukan untuk menampung kebiasaan anda, ini adalah masa yang tepat untuk menambah ruang simpanan telefon bimbit - dengan membeli telefon bimbit baru. Telefon yang lebih baru mempunyai pilihan memori yang jauh lebih besar, ada yang mencapai hingga 512GB.


5. Anda mempunyai kamera yang teruk

Di era Instagram, Snapchat, dan platform media sosial yang lain, kamera yang bagus kelihatan seperti mesti dimiliki. Mengambil gambar dengan telefon bimbit telah menggantikan kamera digital genggam, yang sangat popular beberapa tahun yang lalu. Sebaik sahaja Apple mengeluarkan iPhone mereka, pemandangan kamera telah berubah.


Terdapat pelbagai jenis telefon bimbit dari pelbagai harga yang menawarkan kamera dengan resolusi yang cukup baik. Terserah anda untuk memilih mengikut keperluan dan wang yang anda ada.