HP Terjejas Banjir, Inilah Yang Harus Anda Lakukan

 


HP yang ditenggelami air pasti menjadi masalah. Untuk mengelakkan kerosakan lebih lanjut, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk menyelamatkan telefon bimbit yang terkena air atau bahkan terendam di dalam air.

Perhatikan, apabila telefon bimbit terkena air, jangan tunggu lama dan selamatkan peranti dengan segera. Jangan biarkan HP anda terkena air terlalu lama. Berikut adalah cara menyelamatkan telefon bimbit yang dilanda banjir:


1. Jangan segera menghidupkannya

Telefon bimbit digunakan untuk terus berhubung dengan banyak orang. Namun, jika telefon bimbit anda basah dengan air, jangan segera memikirkannya.



Perkara yang boleh berlaku semasa anda menghidupkan telefon bimbit basah adalah rentan terhadap litar pintas. Selanjutnya, kemungkinan telefon bimbit berada dalam keadaan bertenaga, apabila berlaku, segera ambil dan matikan telefon bimbit.


2. Cara mengeringkan HP adalah dilarang

Kering di bawah terik matahari sering diramalkan sebagai kaedah terbaik untuk mengeringkan telefon bimbit yang terkena air. Begitu juga dengan menggunakan pengering rambut. Walaupun kedua-dua kaedah ini dapat meningkatkan risiko kerosakan komponen HP yang penting.


Jangan goncang juga, takut air masuk ke perkakasan, yang menjadikan fungsi telefon bimbit semakin terancam.


3. Cara yang disyorkan untuk mengeringkan HP

Rendam dalam beras dikatakan cara yang paling berkesan. Tetapi selain dari beras, menggunakan silika gel juga dapat mengeringkan telefon bimbit yang dibanjiri. Caranya adalah dengan meletakkan HP di atas gel silika dan biarkan selama 2-3 hari.


Selain itu, pembersih vakum USB juga boleh digunakan untuk mengeluarkan air dari telefon bimbit.


4. Selamatkan LCD dan bateri

Kedua-dua komponen ini sangat sensitif terhadap kehadiran air. Keringkan bateri sehingga benar-benar kering  dan bersihkan LCD.


Namun, jika anda tidak pasti anda dapat melakukannya dengan baik, mempercayai telefon bimbit anda untuk diservis di tempat rasmi boleh menjadi penyelesaian terbaik.

HP Terjejas Banjir, Inilah Yang Harus Anda Lakukan HP Terjejas Banjir, Inilah Yang Harus Anda Lakukan Reviewed by thecekodok on 3:59:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.