Nokia 3650, telefon bimbit unik yang akan buat kemuncul semula


 HMD Global, yang kini memiliki lesen Nokia, gemar menghidupkan semula telefon bimbit Nokia lama. Yang terbaru adalah Nokia 3650 yang pernah terkenal.


Ini adalah Nokia 3650, telefon dengan bentuk yang unik, terutama reka bentuk papan kekunci bulatnya. Telefon ini diluncurkan oleh Nokia pada tahun 2002 ketika mereka masih di masa depan. 


Maklumat beredar bahawa versi baru telefon ini akan menjalankan KaiOS dan menyokong sambungan 4G. Reka bentuknya mungkin akan berubah dengan sentuhan moden, tetapi masih diilhamkan oleh model lama ini. Nokia 3650 adalah penerus Nokia 7650. Ia memiliki kamera belakang VGA 0.3 MP untuk foto dan video, yang canggih pada masa itu. 


Pada masa itu, Nokia 3650 telah tersedia dalam warna Biru Tua, Kelabu dan Kuning. 


Skrin berwarna dan bentangan 2.1 inci. Ukurannya agak lapang untuk masa itu.Susun atur papan kekunci dibuat bulat. Walaupun menyukarkan pengetikan, Nokia 3650 masih mendapat permintaan tinggi. 


Saiznya cukup besar, tetapi bergaya dan bergaya. Itu termasuk dalam kategori telefon bimbit kelas atas pada zamannya. Foto: khasPengguna boleh diganti dengan warna lain dengan memasangkan sarung yang dijual di pasaran. 


 Chipset menggunakan kelajuan ARM9 104 MHz digabungkan dengan memori dalaman 4 MB. 


Bentuknya agak tebal. 


Nokia 3650 menjalankan Symbian 6.1. Nokia mempunyai bateri dengan kapasiti 850 mAh.