Petua Memilih Pengecas HP


 Bateri berkapasiti besar boleh dikatakan salah satu keperluan terpenting untuk telefon bimbit masa kini. Namun, jika tidak seimbang dengan pengecas yang berkemampuan, pengisian akan memakan masa yang lama.

Atas sebab ini, memilih pengecas juga penting bagi pengguna telefon bimbit semasa, selain daripada menggunakan pengecas lalai, tentu saja. Salah satu ciri penting pengecas masa kini adalah keupayaan pengecasan pantas.


Walau bagaimanapun, membeli pengecas yang ceroboh tentunya berbahaya bagi telefon pintar kita. Mungkin, dengan adaptor palsu atau adaptor yang asalnya tidak jelas, ia sebenarnya menjadikan bateri telefon bimbit kita mudah rosak. Sebagai tambahan, apa yang harus dipertimbangkan semasa membeli pengecas HP?Jangan Beli Murah

Istilah itu mengatakan, setiap kali ada harga, pasti ada barang yang benar. Membeli produk dengan harga yang rendah tentunya kualitinya tidak terjamin. Contohnya, membeli pengecas yang murah dengan harga yang sangat rendah, tentunya kualitinya dipersoalkan. Ada kemungkinan pengecas cepat rosak, malah boleh merosakkan telefon bimbit.


Periksa Voltan

Daya pengisian didasarkan pada tiga perkara: kuasa (P) diukur dalam Watt, arus (I) diukur dalam amp atau milimeter, dan voltan (V) diukur dalam volt. Jumlah daya ditentukan oleh persamaan P = IV. Dengan kata lain, kuasa adalah produk arus yang didarab dengan voltan.


Apabila anda memilih pengecas, anda boleh menyemak maklumat voltan pada bungkusan pengecas. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan maklumat ini melalui kepala pengecas. Pengecas yang baik mempunyai pernyataan voltan di kepala.


Periksa teknologi pengecasan telefon

Telefon yang berbeza mempunyai standard pengecasan yang berbeza. Terdapat Quick Charge, VOOC, Super Charge, Adaptive Charge, dan sebagainya. Agar ciri ini berfungsi, anda juga harus mencari pengecas yang menyokong standard ini.


Baca Penerangan Pengecas

Masukan

Input didefinisikan sebagai voltan elektrik yang berfungsi pada pengecas. Sebagai contoh, jika input menunjukkan frekuensi 100-240V - 50-60Hz 0.35 A. Ini bermakna pengecas boleh digunakan dalam voltan sesalur antara 100-240 Volt. Standard arus elektrik di Indonesia ialah 220V dan frekuensi 50Hz.


Pengeluaran

Selain input, keterangan pengecas juga mengandungi nombor output. Sebagai contoh, jika output menunjukkan nombor 5.0V, 2.0 A bermaksud bahawa kuasa yang dihasilkan atau yang akan memasuki telefon bimbit anda mempunyai voltan 5 Volt dengan arus 2 Ampere. Output menunjukkan voltan yang telah diubah dari input sedia ada. Dalam contoh di atas, dari input 100-240 Volt hingga 5.0V atau 2.0 A.


Periksa Ciri

Sebelum membeli pengecas, ada baiknya anda memahami ciri-ciri dalam pengecas. Sekiranya telefon pintar anda sudah menyokong ciri pengecas pantas, pilih pengecas yang juga menyokong ciri yang sama supaya telefon pintar anda dapat mengecas lebih cepat.


Salah satu pengecas yang mempunyai pelbagai protokol pengecasan pantas adalah pengecas Turbo dari Hippo Powerbank. Ciri ini menyokong Quick Charge 4.0+, VOOC, dan Power Delivery dengan keluaran 36W