Setelah Mengundurkan diri, Orang Terkaya di Dunia Mempunyai Percutian Mewah Bersama Teman WanitaJeff Bezos baru-baru ini mengundurkan diri atau mengundurkan diri dari jawatan CEO Amazon, syarikat gergasi kedai dalam talian yang dibesarkannya. Lelaki yang mengejar Elon Musk sebagai tokoh terkaya di dunia itu segera terperangkap dalam percutian mewah bersama kekasihnya, Lauren Sanchez.


Bezos dan Sanchez mendarat di resort mewah Cabo San Lucas di Mexico dengan jet peribadi. Ia juga berlaku bertepatan dengan Hari Valentine atau Hari Valentine.


Kedua-dua mereka dilihat memakai pakaian dan topeng kasual dan ditemani oleh kumpulan. Walaupun terdapat wabak Corona, penerbangan antara Mexico dan Amerika Syarikat masih dibenarkan. Tempat-tempat pelancongan di Mexico juga tetap dibuka.


Bezos dan Sanchez yang merupakan mantan penyampai televisyen, mulai terbuka tentang hubungan mereka pada tahun 2019. Jeff Bezos menceraikan isterinya, MacKenzie, kerana hubungannya dengan Sanchez.


Tidak lagi menjadi CEO Amazon, Bezos jelas mempunyai lebih banyak masa walaupun dia masih sebagai Ketua Eksekutif. Dalam mesejnya kepada pekerja Amazon, Bezos menekankan bahawa dia tidak dapat benar-benar terpisah dari Amazon, walaupun tentu saja dia tidak akan terlibat secara intens seperti ketika dia menjadi CEO.


"Dalam peranan Ketua Eksekutif, saya berhasrat untuk memusatkan tenaga dan perhatian saya pada produk baru dan inisiatif awal," katanya tanpa mengulas lanjut.


Aktiviti lain adalah memberi tumpuan lebih kepada yayasan amalnya, Tabung Hari 1. Di samping itu, Bezos akan sibuk dengan syarikat angkasa Blue Origin dan mengurus pembiayaan Bezos Earth Fund. Tahun lalu melalui inisiatif ini, Bezos berjanji akan membelanjakan USD 10 bilion untuk membantu para saintis, aktivis dan organisasi bukan keuntungan perlindungan alam sekitar untuk memerangi perubahan iklim.


Satu perkara lagi, Bezos akan lebih gigih dalam mengendalikan akhbar Washington Post, yang diperolehnya pada tahun 2013. Sejak pembelian Bezos, media ini telah berjaya berkembang di internet.


"Sebagai Ketua Eksekutif, saya akan terus terlibat dalam inisiatif Amazon yang penting tetapi juga mempunyai masa dan tenaga yang saya perlukan untuk menumpukan perhatian pada Dana Hari 1, Dana Bumi Bezos, Blue Origin, The Washington Post, dan minat saya yang lain," kata Jeff Bezos.