Tukar Word ke PDF dengan Aplikasi atau Tanpa Aplikasi, Inilah Caranya

 


Cara menukar Word ke PDF boleh dilakukan dengan aplikasi atau tanpa bantuan aplikasi. Kedua-duanya sangat membantu anda dan sangat senang dilakukan. Ingin tahu?

Kadang kala kerja sekolah atau pejabat memerlukan kita menukar dokumen dalam format DOCX atau Word ke PDF. Tukar Word ke PDF boleh dilakukan dengan komputer riba atau telefon bimbit (HP).


Tukar Word ke PDF dengan aplikasinya

1. Sekiranya anda ingin menukar Word ke PDF, anda harus memuat turun aplikasi Fast PDF Converter dan PDF Reader di Google Play Store. Aplikasi yang sama juga terdapat di Apple App Store sebagai PDF Converter dan PDF Reader. Kedua-dua aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma.


2. Buka aplikasi, di halaman utama anda melihat sejumlah pilihan seperti membaca, menyunting, menggabungkan, dan menukar.


3. Untuk menukar dokumen Word ke PDF tatal ke bawah dan pilih pilihan 'Word to PDF'.


4. Setelah memberikan izin kepada aplikasi untuk mengakses foto, media dan fail di telefon pintar anda, pilih menu "Pilih Dokumen" dan pilih dokumen yang ingin anda ubah.


5. Selepas itu, tunggu sehingga selesai. Ukuran fail dapat mempengaruhi kelajuan penukaran, jadi ukuran fail yang lebih besar memerlukan waktu lebih lama untuk diproses.


6. Setelah selesai, fail Word anda telah diubah menjadi PDF. Anda kemudian akan diminta memuat turun dokumen yang diubah suai.


Tukar Word ke PDF tanpa aplikasi


Bagi anda yang ingin menukar Word ke PDF tanpa aplikasi, anda boleh menggunakan laman web. Ini boleh dilakukan dengan komputer riba atau telefon bimbit (HP). Ini caranya:


1. Pergi ke www.smallpdf.com. Kemudian untuk menukar dokumen Word ke PDF, tatal sehingga anda menjumpai pilihan 'Word to PDF' berwarna biru muda. Untuk menukar dokumen PDF ke Word, anda boleh mengklik pilihan 'PDF to Word' di bahagian bawah.


2. Kemudian klik Pilih Fail untuk memilih dokumen yang ingin anda tukar. Selain mengambil dokumen di luar talian di telefon pintar anda, ada juga pilihan untuk mengambil dokumen dari Dropbox dan Google Drive.


3. Setelah memilih dokumen yang ingin anda ubah, anda hanya perlu menunggu sehingga dokumen selesai diproses.


4. Setelah diproses, anda boleh memuat turun dokumen PDF atau Word ke telefon pintar anda atau memuat naiknya ke Dropbox atau Google Drive.


Menukar Word ke PDF adakah anda rasa sangat mudah bukan?