13 syarat pelaburan dan risiko yang perlu anda fahami


 1. Profil risiko atau toleransi risiko

Profil risiko anda, yang sering dibincangkan oleh penasihat kewangan, atau toleransi risiko anda adalah kemampuan anda untuk menahan kerugian dalam portfolio anda. Sebilangan orang membandingkannya dengan kemampuan anda tidur pada waktu malam - jika portfolio anda jatuh 5%, bolehkah anda tidur pada waktu malam? Bagaimana dengan 10%? 20%? Dari sana anda boleh mula memahami apa itu toleransi risiko anda. Ini menentukan bagaimana anda harus melabur dengan itu. Toleransi risiko anda akan berubah sepanjang hayat anda dan tahap kehidupan anda. Sekiranya anda mempunyai masa yang lama untuk menanggung kerugian atau mempunyai lebih sedikit tanggungjawab kewangan semasa, anda mungkin lebih terbuka untuk mengambil risiko yang lebih besar. Biasanya apabila anda semakin tua dan mempunyai sedikit masa untuk menanggung kerugian yang ditanggung, toleransi risiko anda akan berkurang. Semasa mengira toleransi risiko anda, penting juga untuk melihat jumlah kekayaan anda dan memahami dengan tepat apa yang anda ambil risiko dengan pelaburan tertentu.


2. Risiko vs ganjaran atau risiko relatif dan potensi pulangan

kepelbagaian glosari

Potensi ganjaran dari pelaburan berkaitan dengan jumlah risiko yang anda ingin ambil. Contohnya, jika anda menyimpan wang anda di bank, ia dianggap selamat kerana ada jaminan kerajaan. Selepas itu, ganjaran yang anda terima rendah. Sekiranya anda melabur dalam syarikat melalui saham, risikonya lebih besar kerana ada kemungkinan syarikat tersebut dapat melakukannya dengan baik atau tidak. Saham blue-chip, yang dilaburkan di sebuah syarikat besar dengan catatan panjang, dilihat lebih selamat daripada syarikat yang lebih kecil dan lebih baru sehingga potensi ganjarannya lebih rendah untuk blue-chip daripada syarikat yang lebih baru. Pelaburan spekulatif, di mana anda mengambil risiko yang lebih besar yang akan dilunaskan oleh pelaburan tersebut, perlu memberi anda ganjaran yang baik untuk mendorong anda mengambil risiko, dan ini adalah bagaimana risiko dan ganjaran berkaitan.


3. Kepelbagaian

Kepelbagaian memastikan anda tidak meletakkan semua telur anda dalam satu bakul. Dari segi pelaburan, ini boleh merujuk kepada industri, geografi atau jenis aset. Pelaburan anda harus dipelbagaikan untuk melindungi sebanyak mungkin jumlah aset anda sekiranya satu segmen pasaran mengalami penurunan. Contohnya, portfolio pelaburan anda mungkin terdiri daripada wang tunai, faedah tetap, harta tanah, dan ekuiti. Ini adalah kepelbagaian aset. Untuk mempelbagaikan lebih jauh - harta tanah dapat dipelbagaikan lagi untuk merangkumi komersial, perindustrian, kediaman dan banyak lagi, dan dapat dipelbagaikan lagi berdasarkan lokasi - nasional dan antarabangsa. Ekuiti dan pelaburan lain juga boleh dipelbagaikan.


4. Indeks turun naik

VIX adalah penanda yang diterima untuk turun naik. Lebih dikenali sebagai indeks turun naik, ini adalah petunjuk sama ada terdapat ketakutan berlebihan atau optimisme di pasaran. Ia mengesan turun naik S & P500. Apabila sentimen mencapai tahap yang ekstrim atau yang lain, pasaran biasanya akan berubah arah. Apabila VIX rendah maka turun naik rendah dan ketika VIX tinggi, turun naik tinggi - dan ini biasanya digerakkan oleh negatif pasaran.


5. Menguruskan risiko

Menguruskan risiko adalah kesan dari masa turun naik terhadap pelaburan anda. Sekiranya anda tidak perlu mengakses pelaburan untuk beberapa waktu, akan ada masa untuk pulih, namun, jika anda sedang bersara atau hampir bersara, kejatuhan aset anda akan memberi kesan yang lebih besar. Terdapat juga risiko ketika bersara, terutama dalam fasa pencen, jika anda perlu mengeluarkan dana anda pada saat aset tertentu telah menunjukkan prestasi buruk, kerugian akan bertambah lama. Inilah sebabnya mengapa apabila orang mencapai persaraan mereka mungkin melaburkan jumlah yang lebih kecil dalam pelaburan pertumbuhan tinggi.

6. Risiko inflasi

Risiko inflasi merujuk kepada pengaruh inflasi terhadap pelaburan anda. Sekiranya inflasi meningkat pada kadar yang lebih besar daripada pelaburan anda, anda pasti akan kehilangan wang. Ini kerana inflasi tercermin dalam harga barang dan perkhidmatan dan jika kemampuan anda untuk membelinya tidak meningkat pada kadar yang sama atau lebih tinggi, kemampuan anda untuk membelinya di masa depan akan diturunkan, dan anda hanya akan dapat untuk membeli lebih sedikit.


7. Risiko kadar faedah


Ini merujuk kepada kemampuan kadar faedah untuk mempengaruhi pelaburan anda. Contohnya, jika anda memegang bon dan kadar faedah meningkat, nilai bon anda akan jatuh kerana permintaan akan lebih rendah sekiranya kadar faedah meningkat ke tahap yang lebih tinggi di tempat lain. Walau bagaimanapun, jika kadar jatuh, lebih banyak orang cenderung melabur dalam ekuiti dan harganya akan meningkat.


8. Risiko tumpuan

Risiko konsentrasi merujuk kepada potensi pelaburan tunggal atau kelas pelaburan untuk mengancam portfolio keseluruhan. Ini biasanya merujuk kepada penumpuan wilayah, peristiwa, komoditi, pelaburan, hasil politik atau kredit. Sekiranya salah satu daripada bidang ini terkena dampak, pendedahan tertumpu berpotensi mempengaruhi keseluruhan portfolio.


9. Risiko pasaran

Risiko pasaran tertumpu pada prestasi pasaran kewangan. Biasanya semua pelaburan mungkin dipengaruhi oleh kemerosotan pasaran seperti wabak sekarang. Melindung nilai portfolio kadangkala dapat membantu mengurangkan kejatuhan disebabkan risiko pasaran, dengan membeli pilihan untuk melindungi daripada pergerakan penurunan.


10. Risiko kecairan

Risiko kecairan adalah sesuatu yang sedang dihadapi oleh banyak dana super ketika orang mengambil kesempatan untuk dapat mengakses super mereka untuk membantu melalui kemerosotan kewangan COVID-19. Risiko anda tidak akan dapat mengubah pelaburan menjadi wang tunai untuk memenuhi permintaan wang jangka pendek. Ini mungkin kerana pelaburan banyak, sukar untuk menjual barang - seperti pembangunan harta tanah yang besar - atau pelaburan yang anda miliki sukar dicari pembeli. Risiko kecairan biasanya akan menyebabkan kehilangan modal yang besar sekiranya keperluan untuk dijual di pasaran pembeli. Untuk mengelakkan risiko kecairan, pelabur harus memastikan bahawa keperluan jangka pendek hingga sederhana dapat dipenuhi tanpa harus menggunakan bahagian portfolio mereka yang berpotensi tidak cair.


11. Risiko mata wang

Ini adalah risiko bahawa kadar pertukaran naik atau mungkin mempengaruhi pelaburan yang telah anda buat dalam mata wang yang berbeza. Sebagai contoh, jika anda melabur di AS dengan dolar Australia dan dolar AS meningkat, pelaburan AS anda juga akan meningkat dari segi AUD. Walau bagaimanapun, jika anda melabur di AS dengan dolar Australia dan dolar AS menyusut berbanding AUD, pelaburan anda akan bernilai kurang dalam AUD. Anda boleh melindungi risiko mata wang dengan banyak pelaburan - namun, risiko mata wang mungkin merupakan sebahagian daripada strategi pelaburan anda.


12. Alpha

Alpha adalah ukuran utama jumlah pelaburan yang dikembalikan berbanding dengan indeks pasaran atau penanda aras yang dibandingkan dengannya. Jumlah prestasi lebih tinggi disebut sebagai pelaburan alpha.


13. Beta

Beta adalah jumlah turun naik pelaburan berbanding dengan pasaran atau penanda aras. Nombor asas untuk beta adalah 1 yang bermaksud ia bergerak sejajar dengan pasaran. Sekiranya <1 itu bererti ia kurang mudah berubah daripada pasaran lain, jika> 1 itu bererti ia lebih mudah berubah daripada pasaran. Contohnya, jika 1.2, ia adalah 20% lebih tidak stabil daripada pasaran yang lain. 14. Nisbah Sharpe Dikembangkan oleh pemenang hadiah Nobel William F Sharpe, nisbah ini digunakan untuk membantu para pelabur memahami pulangan pelaburan berbanding risikonya. Nisbah tersebut berdasarkan pada pulangan purata yang diperoleh melebihi kadar bebas risiko per unit turun naik atau jumlah risiko. Sekiranya nisbahnya lebih besar dari 1, ia dianggap baik, jika lebih tinggi daripada 2, ia dinilai sangat baik dan pada 3 atau lebih, ia dianggap sangat baik. Sekiranya berada di bawah 1, ia dilihat sebagai tidak optimum. Kadar bebas risiko biasanya ditentukan oleh bon kerajaan paling pendek.


13 syarat pelaburan dan risiko yang perlu anda fahami 13 syarat pelaburan dan risiko yang perlu anda fahami Reviewed by thecekodok on 4:03:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.