Peraturan 50/30/20

 


Peraturan 50/30/20 adalah panduan untuk merancang perbelanjaan anda agar dapat bersiap-sedia menghadapi keadaan masa depan yang tidak boleh dijangka.Perbelanjaan anda boleh dikelaskan kepada tiga:


Keperluan (50%)

Kehendak (30%)

Simpanan & Pelaburan (20%)

 


Keperluan Anda


50% daripada pendapatan akan dibelanjakan untuk keperluan. Ini adalah perbelanjaan yang penting dan tidak dapat dihindari seperti rumah, makanan, pengangkutan, ubat-ubatan, dan bil utiliti. Apa sahaja yang diperlukan untuk kelangsungan hidup akan dikelaskan di bawah kategori ini.


 


Kemahuan Anda


30% dibelanjakan untuk kehendak anda. Membezakan antara keperluan dan kehendak tidaklah semudah itu. Kehendak adalah apa-apa sahaja yang “lebih” dan biasanya melibatkan sesuatu yang anda lakukan bukan untuk kelangsungan hidup. Contohnya membeli-belah, melancong, hobi dan keahlian gimnasium.


 


Pelaburan Anda


Selebihnya (20%) adalah untuk simpanan (termasuk caruman persaraan anda), pelaburan dan untuk membayar hutang. Tujuannya adalah untuk mewujudkan kusyen keselamatan kewangan yang lebih selesa pada masa hadapan.


Peratusan pada peraturan 50/30/20 tidak tetap – ia hanya sebagai panduan umum untuk membantu membuat anggaran belanjawan anda. Anda boleh menetapkan peratusan yang sesuai dengan keperluan sendiri untuk mencapai matlamat kewangan anda!

Peraturan 50/30/20 Peraturan 50/30/20 Reviewed by thecekodok on 4:10:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.