Malangnya, seorang budak lelaki berusia 12 tahun mati setelah telefon bimbit meletup di wajahnya


 Seorang budak lelaki berusia 12 tahun dilaporkan terbunuh ketika bateri telefon bimbitnya meletup di wajahnya. Kejadian malang ini berlaku di kampung Matwar, Halia, India.

Budak lelaki itu, yang dikenali sebagai Monu, sedang berusaha menguji baterinya menggunakan pengecas Jadoo ketika kejadian itu berlaku.


Dia memasukkan dan mengepam bateri telefon bimbitnya menggunakan pengecas. Sejam kemudian, dia memutuskan untuk memeriksa cas dengan menyentuhnya dan dalam masa yang sama sekali bateri meletup, merobek wajahnya.


Pelajar kelas enam ini dilaporkan meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di wajahnya.


Mendengar letupan itu, ahli keluarga bergegas ke bilik Monu dan mendapati dia terbaring tidak berdaya berlumuran darah. Monu segera dibawa ke hospital di Matwar, tetapi malangnya nyawanya tidak diselamatkan. Keluarga Monu telah melakukan upacara pembakaran mayat tanpa memberitahu polis mengenai kejadian ini.


Kejadian semacam ini di India bukan satu-satunya kali kejadian ini berlaku. Kejadian telefon bimbit meletup untuk membunuh pengguna juga berlaku pada tahun 2019 di mana seorang lelaki terbunuh ketika telefon bimbit meletup di poket seluarnya.


Ketika itu dia sedang tidur. Isteri mangsa memberitahu polis bahawa kejadian malang itu berlaku sekitar jam 2.30 pagi. Lelaki itu mengalami luka bakar yang teruk dalam letupan itu.


Pada tahun 2019 yang lain, seorang lelaki di Odisha meninggal dunia setelah telefon bimbitnya meletup semasa mengecas. Mangsa, yang dikenali sebagai Kuna Pradhan, bekerja sebagai pekerja binaan di Paradip.


Telefon bimbit meletup ketika dia tidur setelah menghidupkan telefon bimbit pada waktu malam. Masalah ini terungkap setelah pekerja lain yang tidur berdekatan melihat asap di biliknya. Saksi mendapati lelaki itu mati dengan muka dan bahagian badannya hangus.

Malangnya, seorang budak lelaki berusia 12 tahun mati setelah telefon bimbit meletup di wajahnya Malangnya, seorang budak lelaki berusia 12 tahun mati setelah telefon bimbit meletup di wajahnya Reviewed by thecekodok on 4:15:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.