The Last of Us 2 Pecahkan Rekod Game of The Year

 


The Last of Us 2 menjadi permainan video pertama yang memenangi 300 anugerah. Ini menjadikannya salah satu permainan paling terkenal dalam sejarah.

Sebanyak 576 anugerah diedarkan, permainan oleh Naughty Dog memenangi 300 anugerah. Ini meletakkan The Last of Us 2 di atas beberapa tajuk hebat sepanjang masa.


Mari kita ambil contoh, Hades, menduduki tempat kedua dengan memenangi anugerah di SXSW dan sejumlah acara terkenal lain. Hasilnya, permainan ini memenangi sejumlah 64 anugerah Game of The Year.Kemudian di tempat ketiga adalah Ghost of Tsushima yang hanya satu mata berbeza dari Hades dengan jumlah 63. 300 anugerah yang dimenangi oleh The Last of Us 2 meletakkannya di atas pemenang sebelumnya, iaitu The Witcher 3: Wild Hunt.


Sebelum ini, dilaporkan bahawa The Withcer 3: Wild Hunt membawa pulang sejumlah 280 anugerah pada tahun 2015. Permainan ini masih dinikmati oleh banyak orang sehingga tahun 2021.


Dengan 300 anugerah yang dibawakannya, The Last of Us 2 juga melepasi permainan besar seperti Grand Theft Auto 5, The legends of Zelda: Breath of the Wild, Skyrim dan Red Dead Redemption 2.


Biasanya pada tahun-tahun sebelumnya, perbezaan antara tempat pertama dan kedua hanya satu atau dua dalam tinjauan peminat. Tetapi pada tahun 2020, The Last of Us 2 mengalahkan persaingan walaupun di mata peminat dengan memenangi 108 undian Pilihan Pembaca.


Manakala tempat kedua untuk Reader's Choice adalah Cyberpunk 2077 yang memperoleh 24 undian. Perlu diingat bahawa jumlah anugerah setiap tahun biasanya mencapai 576.


Dari jumlah itu, The Last of Us 2 hanya memperoleh 52 peratus daripada anugerah tersebut. Lebih kecil daripada The Witcher 3: Wild Hunt, yang mengungguli hampir 59 peratus daripada jumlah anugerah pada tahun 2015.

The Last of Us 2 Pecahkan Rekod Game of The Year The Last of Us 2 Pecahkan Rekod Game of The Year Reviewed by thecekodok on 6:51:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.