10 Petua Membeli-belah Dalam Talian untuk Hari Raya

 


Menjelang Hari Raya Idul Fitri, semakin ramai orang membeli-belah dalam talian, mungkin termasuk anda. Berikut adalah petua agar belanja berpuas hati dan dimaksimumkan.

Berikut adalah 10 petua yang harus anda cuba:


1. Buat rancangan membeli-belah, jangan gila

Sebelum membeli-belah dalam talian, buat rancangan apa yang kami cari dan beli. Belanja mengikut keperluan. Jangan keliru dengan pelbagai promosi dalam e-commerce. Terutama sebelum hari raya terdapat banyak promo diskaun yang menarik.Tentukan sama ada anda benar-benar memerlukan apa yang hendak dibeli. Jangan biarkan wang anda habis kerana godaan untuk berbelanja, walaupun barang yang anda benar-benar perlukan belum dibeli.


2. Tinjauan rajin antara penjual

Ikuti tinjauan perbandingan antara penjual untuk mendapatkan harga terbaik. Periksa jumlah harga. Jumlah harga termasuk harga barang, kos pembungkusan, dan kos penghantaran. Jangan membelinya dengan tergesa-gesa, siapa tahu seseorang akan menjualnya lebih murah.


3. Pilih laman membeli-belah dalam talian yang dipercayai

Semasa membeli dalam talian, pilih laman membeli-belah dalam talian yang dipercayai. Laman web membeli-belah dalam talian yang dipercayai biasanya mempunyai kaedah perlindungan yang dijamin selamat.


Periksa keselamatan laman web dengan mengetahui maklumat web mana yang selamat dan mana yang tidak. Jangan mudah tertarik dengan kedai dalam talian yang mempunyai banyak pengikut tetapi jumlahnya tidak sepadan dengan testimoni.


Pastikan testimoni yang diberikan adalah milik mereka, bukan kedai lain. Kerana terdapat beberapa kedai e-dagang dan dalam talian yang membuat testimoni dan ulasan palsu di media sosial dan forum mereka.


4. Pilih penjual dengan reputasi yang baik

Pilih penjual dengan reputasi terbaik. Sebilangan besar laman web membeli-belah dalam talian sudah menggunakan sistem reputasi penjual, jadi pastikan anda membeli dari penjual yang mempunyai reputasi baik.


Perhatikan penjual yang dipercayai yang memaparkan gambar barang mereka dengan jelas dan bukan gambar yang dicuri untuk mengelakkan penipuan. Lihat juga testimoni atau ulasan dan penilaian daripada pengguna.


5. Teliti sebelum membeli

Teliti dan baca penerangan produk sebelum membeli. Membeli-belah dalam talian sudah tentu membuatkan pengguna tidak dapat melihat secara langsung keadaan fizikal barang yang menjadi sasaran. Baca penerangan mengenai kualiti, kuantiti, bahan, warna, saiz dan lain-lain. Sekiranya anda tidak membaca dengan teliti, anda mungkin kecewa kerana membeli barang palsu.


6. Perhatikan terma dan syarat yang berlaku

Perhatikan terma dan syarat yang berlaku. Setiap laman web membeli-belah dalam talian mempunyai terma dan syarat untuk menyediakan perkhidmatannya. Mungkin sebelum Hari Raya ada juga syarat dan ketentuan khas, sila baca dengan teliti.


7. Baca peraturan untuk mengembalikan barang dan mekanisme aduan

Jangan lupa, baca juga dasar pemulangan. Oleh kerana barang yang dibeli tidak dapat dilihat secara fizikal, mesti ada jaminan sekiranya barang yang diterima rosak.


Sekiranya terdapat masalah dalam transaksi barang dan perkhidmatan, pengguna dapat membuat aduan secara langsung kepada pelaku perniagaan. Sebilangan penjual sudah mempunyai bahagian khas yang menangani aduan pengguna, ada di antaranya yang menjamin masa respons aduan pengguna.


8. Sekiranya sesuatu terlalu murah, curiga!

Hati-hati dengan godaan harga murah, misalnya, dari harga biasa ratusan ribu rupiah, tiba-tiba hingga puluhan ribu atau menawarkan harga rendah hingga separuh dari harga normal. Harga yang rendah berkaitan dengan kualiti barang.


Berhati-hatilah dengan kejuruteraan sosial dengan cara laman membeli-belah yang menawarkan harga lebaran istimewa tetapi meminta PIN atau OTP.


9. Gunakan akaun bersama

Gunakan akaun bersama terutamanya untuk pasaran. Dengan sistem ini pembayaran tidak akan diserahkan terus kepada penjual, tetapi ke akaun pasar.


Tujuannya adalah untuk mengelakkan penipuan. Sekiranya barang belum sampai kepada pembeli mengikut keterangan, penjual tidak akan menerima pembayaran. Penjual baru boleh mendapatkan wang, apabila pembeli telah mengesahkan kejayaan transaksi. Sekiranya penjual itu nakal, maka wang tersebut akan dikembalikan kepada pembeli.


Juga berhati-hati dalam memilih dan menggunakan sistem pembayaran (pembayaran tunai, penghantaran, kad kredit, e-money).


10. Simpan bukti transaksi

Setelah membeli-belah dalam talian, jangan lupa menyimpan bukti transaksi, dari semasa ke semasa terdapat aduan mengenai barang yang dibeli. Sekiranya perlu, simpan juga semua maklumat terperinci yang berkaitan dengan transaksi barang yang telah dibeli, termasuk keterangan dan harga produk, atau penerimaan ATM sebagai bukti pemindahan ke pembayaran.


Setelah menerima dan menggunakan barang yang dibeli, jangan lupa untuk mengisi ruangan komen / ulasan sebagai maklum balas untuk penjual dan rujukan untuk pengguna lain.

10 Petua Membeli-belah Dalam Talian untuk Hari Raya 10 Petua Membeli-belah Dalam Talian untuk Hari Raya Reviewed by thecekodok on 4:53:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.