Cara Melunaskan Hutang Kad Kredit

 

Menghilangkan hutang kad kredit dapat memberikan kelegaan yang besar. Membawa hutang adalah tekanan, dan pinjaman dengan kadar faedah tinggi boleh memberi tekanan kepada kewangan anda. Tetapi mungkin untuk melunaskan hutang kad kredit anda - anda hanya memerlukan rancangan yang kukuh.


Untuk membantu anda mengatasi baki, kami akan membahas bagaimana membina asas yang anda perlukan untuk menghilangkan hutang anda dan berkongsi beberapa taktik yang boleh anda gunakan sekarang untuk berjaya. Kami juga akan menerangkan strategi yang mungkin sesuai untuk orang yang merasa kuat dari segi kewangan, dan juga beberapa teknik untuk orang yang mengalami masa yang lebih sukar. Mari kita mulakan.


Kawal Belanjawan Anda

Kestabilan kewangan asas adalah bahagian penting untuk melunaskan hutang. Menuju ke sana lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, tetapi membuat anggaran yang sesuai adalah langkah penting. Dengan satu cara atau yang lain, anda perlu mencari jalan untuk memastikan pendapatan anda melebihi perbelanjaan bulanan anda. Apabila anda berada dalam kedudukan itu, anda mendapat keuntungan dengan dua cara:

 1. Anda boleh mengelakkan daripada menambah hutang anda.
 2. Anda boleh memasukkan wang "tambahan" itu untuk membayar baki pinjaman.

Anda mempunyai dua pilihan utama untuk menjana lebih banyak wang daripada yang perlu anda belanjakan: meningkatkan pendapatan atau menurunkan perbelanjaan bulanan anda.


Pendapatan, perbelanjaan, dan anggaran anda bergantung pada pelbagai faktor, termasuk pekerjaan, keadaan keluarga, dan kesihatan anda. Membuat belanjawan bulanan yang sesuai dengan keperluan anda adalah langkah pertama untuk menjadi bebas hutang.


Gunakan Kaedah Bola Salji atau Saluran Hutang 

Anda pasti dapat melunaskannya ketika melunaskan hutang — bukan idea buruk untuk membuang wang tambahan pada bil kad kredit anda. Tetapi dengan sedikit perancangan, anda dapat memperoleh keyakinan sambil meningkatkan peluang anda untuk berjaya. Dua kaedah pembayaran hutang yang popular adalah:


Hutang Bola salji : Bayar pinjaman dengan baki terkecil terlebih dahulu.

Saluran hutang: Utamakan kad dengan kadar faedah tertinggi.


Hutang Bola Salji 

Hutang Bola salji adalah strategi yang membantu anda membina momentum semasa anda menghilangkan hutang kad kredit. Untuk menggunakan pendekatan ini:

 1. Buat senarai semua hutang kad kredit anda. Kemudian pesan mengikut ukuran baki anda, dari yang paling kecil hingga yang terbesar.
 2. Bayar pembayaran minimum yang diperlukan pada semua kad kredit anda setiap bulan.
 3. Sekiranya anda mempunyai wang tambahan, bayarlah ke kad dengan baki terkecil.
 4. Ulangi setiap bulan sehingga anda membayar baki terkecil. Raikan kemenangan itu!
 5. Lihat baki terkecil baru — itulah sasaran baru anda. Bayar wang tambahan untuk baki ini, termasuk jumlah yang anda gunakan untuk baki yang telah anda bayar.
 6. Ulangi mengikut keperluan.

Seiring berjalannya waktu, jumlah yang anda bayar untuk setiap baki menjadi lebih besar, kerana anda membayar pembayaran minimum ditambah dengan jumlah yang biasa anda bayar untuk kad lain. Pembayaran anda "bola salji" sehingga anda bebas hutang. Bola salji hutang adalah strategi yang bermanfaat secara psikologi kerana memberikan peningkatan keyakinan setiap kali anda melunaskan hutang, mewujudkan satu siri kemenangan cepat. Dan kerana anda bermula dengan hutang terkecil, tidak perlu terlalu lama untuk memperoleh kemenangan pertama.


Saluran Hutang 

Kerugian hutang membantu anda meminimumkan jumlah faedah yang akan anda bayar semasa anda menghapuskan hutang anda. Daripada mengutamakan keseimbangan, anda akan memberi tumpuan kepada kadar faedah:

 1. Buat senarai semua hutang kad kredit anda, dan susun mengikut kadar faedahnya. Kad dengan kadar tertinggi harus berada di bahagian atas senarai anda.
 2. Terus buat pembayaran minimum yang diperlukan pada setiap baki.
 3. Sekiranya anda mempunyai wang tambahan yang ada, bayarlah ke baki dengan kadar faedah tertinggi.
 4. Ulangi setiap bulan sehingga anda membayar kad dengan kadar faedah tinggi itu. Raikan kemenangan itu!
 5. Alihkan fokus anda ke keseimbangan dengan kadar faedah tertinggi seterusnya. Letakkan wang tambahan untuk hutang ini, termasuk apa yang biasa anda bayar untuk baki yang baru anda bayar.
 6. Ulangi mengikut keperluan.

Sekiranya baki anda berada di sisi yang lebih besar, anda mungkin tidak akan membangun momentum dengan cepat dengan longsoran hutang. Walau bagaimanapun, pendekatan ini akan membantu anda menjimatkan kos faedah sepanjang hayat anda kerana anda akan menghapus hutang paling mahal terlebih dahulu.

Hutang Bola Salji vs Saluran Hutang

Tujuan utama adalah melunaskan hutang anda. Walaupun mungkin masuk akal matematik untuk menggunakan longsoran hutang, itu tidak masuk akal melainkan anda benar-benar melunaskan hutang. Sekiranya anda merasa putus asa dan kehilangan motivasi (atau melihatnya di masa depan anda), cubalah bola salji hutang.


Sekiranya anda ingin melihat bagaimana kedua-dua strategi ini dibandingkan dengan hutang anda, jalankan sendiri jumlahnya. Sangat sukar untuk membuat jadual yang menunjukkan cara pembayaran pembayaran kad kredit (dan pembayaran tambahan) anda.


Gabungkan pada Kadar Faedah yang Lebih Rendah

Kadar faedah yang tinggi menyukarkan tarikan. Walaupun anda bekerja keras untuk membuat pembayaran, mungkin akan sia-sia apabila anda melihat caj faedah meningkat ke baki anda setiap bulan. Meminimumkan kos faedah tersebut dapat membantu anda menjimatkan wang dalam jangka masa panjang — dan cepat keluar dari hutang.


Pemindahan Baki 0%

Pengeluar kad kredit kadangkala menawarkan pemindahan baki promosi dengan kadar peratusan tahunan (APR) 0%. Anda boleh menggunakan promosi tersebut untuk memindahkan hutang anda ke kad baru dan (sementara) mengelakkan caj faedah. Pastikan anda mengetahui berapa kadar faedah yang akan anda bayar semasa promosi tamat, sekiranya anda masih mengusahakan baki tersebut. Juga, perhatikan apa-apa yuran pemindahan baki yang dapat mengurangkan faedah memindahkan hutang anda. Untuk senarai tawaran paling kompetitif, lihat senarai kad pemindahan baki terbaik kami.


Pinjaman Penyatuan Hutang

Sekiranya anda tidak bernasib baik dengan tawaran 0%, pinjaman penggabungan hutang dapat membantu. Sekiranya anda dapat memperoleh pinjaman peribadi dengan kadar faedah yang lebih rendah daripada pinjaman pada kad kredit anda, anda boleh menjimatkan faedah setiap bulan.


Jangan berlindung setelah anda mempunyai kadar faedah yang lebih rendah - sangat penting untuk terus membayar baki secara agresif, yang mungkin bermaksud membayar lebih daripada minimum pinjaman baru anda.


Lihat beberapa pemberi pinjaman terbaik untuk pinjaman penyatuan hutang untuk memulakan.


Berunding dengan Pemberi Pinjaman

Mungkin dapat memperoleh kadar faedah yang lebih rendah tanpa memindahkan baki anda. Sekiranya anda tidak yakin untuk mendapat persetujuan untuk pinjaman penggabungan pada kadar yang menarik, cubalah berunding dengan penerbit kad semasa anda.


Hubungi penerbit kad anda dan minta mereka menurunkan kadar faedah anda. Untuk meningkatkan peluang anda, nyatakan mengapa penerbit kad mungkin mendapat manfaat daripada bekerja dengan anda: sejarah pembayaran tepat waktu, hubungan jangka panjang, atau skor kredit anda yang lebih baik. Anda juga boleh menyebutkan kesukaran baru-baru ini, seperti kehilangan pekerjaan atau perbelanjaan perubatan yang tidak dijangka.


Dengan menggunakan strategi ini, satu panggilan telefon dapat menjimatkan sejumlah besar wang. Memotong kadar pada kad kredit anda bermaksud lebih banyak pembayaran bulanan akan mengurangkan baki anda. Dengan baki yang lebih kecil (dan kadar yang lebih rendah di mana ia akan bertambah), pembayaran hutang menjadi lebih mudah.


Gunakan penyelesaian yang dijelaskan di atas untuk pergi sejauh mungkin dalam perjalanan pembayaran hutang anda. Pilihan di bawah hanya boleh digunakan sebagai pilihan terakhir, kerana mereka berpotensi memburukkan keadaan. Tetapi kadang-kadang, masuk akal untuk mengambil tindakan putus asa.


Sekiranya anda mempunyai sejumlah besar ekuiti di rumah anda, anda mungkin dapat menggabungkan hutang kad kredit anda dengan menggunakan pinjaman ekuiti rumah. Walau bagaimanapun, mengeluarkan kredit kredit ekuiti rumah  membahayakan rumah anda


Gunakan Perkhidmatan Kaunseling Kredit

Sekiranya anda ingin meminta bantuan seorang profesional, perkhidmatan kaunseling kredit bukan untung mungkin dapat membantu anda mengawal hutang anda. Organisasi-organisasi ini menawarkan bimbingan dan pendidikan. Mereka juga dapat mengatur rancangan pengurusan hutang, di mana anda membuat pembayaran bulanan melalui perkhidmatan kaunseling kredit yang menuju ke banyak hutang. Anda juga mungkin mendapat faedah daripada pengurangan harga atau pengecualian yuran.


Kelebihan

Bayaran bulanan yang lebih rendah


Bantuan daripada kaunselor kredit profesional


Minimumkan kerosakan pada skor kredit anda (jika anda mengikuti pembayaran)


Bayaran bulanan tunggal


Keburukan

Bayaran mengurangkan aliran tunai ke baki anda


Potensi untuk agensi pemangsa atau eksploitatif


Bersedia untuk bermula? Penyelidik di The Balance telah mengkaji banyak perkhidmatan untuk mengenal pasti beberapa agensi kaunseling kredit terbaik untuk memulakannya.


Lihatlah Penyelesaian Hutang

Sekiranya tidak ada kaedah realistik untuk melunaskan kad kredit anda, anda boleh mempertimbangkan penyelesaian hutang. Anda dan pemberi pinjaman anda boleh menyetujui jumlah (kurang daripada jumlah yang anda berhutang pada masa ini) yang akan memuaskan pemberi pinjaman.5 Sebagai sebahagian daripada perjanjian, pemberi pinjaman anda tidak boleh berusaha memungut hutang atau membawa tindakan undang-undang terhadap anda setelah anda membayar jumlah yang dipersetujui.


Anda dapat melunaskan hutang anda dengan pembayaran sekaligus atau serangkaian pembayaran. Walau apa pun cara, pastikan anda memasukkan semuanya secara tertulis agar perjanjiannya jelas. Penyelesaian hutang adalah sesuatu yang boleh anda cuba sendiri, atau anda boleh membayar syarikat penyelesaian hutang untuk membimbing anda melalui proses dan berunding atas nama anda.


Elakkan syarikat penyelesaian hutang yang mengenakan yuran pendahuluan atau membuat janji besar. Tidak ada yang dapat menjamin bahawa pemiutang anda akan bersetuju dengan cadangan anda, dan tidak mungkin anda akan menerima wang dalam dolar.


Penyelesaian hutang dapat memberikan penyelesaian yang berpatutan yang meletakkan hutang di belakang anda, jadi anda tahu anda tidak akan berjuang selamanya Walau bagaimanapun, penyelesaian hutang boleh merosakkan skor kredit anda. Selain itu, jika anda berhenti membuat pembayaran pada baki kad kredit anda semasa meneroka penyelesaian hutang, baki itu akan terus bertambah kerana bayaran lewat dan caj faedah.

Garisan bawah

Hutang kad kredit adalah toksik, dan dapat membayangkan apabila membelanjakan baki yang besar. Tetapi setelah anda membayar kad kredit anda, semua wang itu akan tersedia untuk perkara yang lebih penting. Anda akan dapat merancang dan menyimpan untuk tujuan masa depan, dan anda akan merasa kurang tekanan setiap bulan apabila bil anda akan jatuh tempo. Ia mungkin jalan panjang, tetapi ia mesti dilalui.

Cara Melunaskan Hutang Kad Kredit Cara Melunaskan Hutang Kad Kredit Reviewed by thecekodok on 5:09:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.