Luangkan sedikit masa dalam Menetapkan Matlamat!

 


Bayangkan anda memandu - anda mempunyai kawalan dalam perjalanan, tetapi sesekali anda menghadapi sesuatu yang mempercepatnya atau melambatkannya. Bayangkan anda memandu tanpa tujuan ... tanpa tujuan dan tanpa rasa arah. Bagaimana anda ingin tahu ke mana harus pergi jika anda tidak mempunyai rancangan dan tidak ada jalan?Sama dengan pelaburan! Anda boleh melabur tanpa rancangan, tanpa disiplin, tetapi bagaimana anda benar-benar tahu bagaimana, bila  dan di mana untuk memperuntukkan pelaburan anda?


Menetapkan matlamat anda sendiri adalah langkah penting bagi mana-mana pelabur, sama ada baru atau berpengalaman. Dengan merancang dan menetapkan matlamat, anda mengetahui peruntukan wang yang ingin anda laburkan dan kepantasan yang anda inginkan untuk mendapat ganjaran. Ini juga boleh mempengaruhi jenis produk pelaburan yang anda pilih.


Sebagai contoh, jika seseorang ingin membeli rumah dan perlu membayar deposit 10%, mereka lebih cenderung untuk memperuntukkan sebahagian besar pendapatan bulanan mereka untuk menabung dan melabur daripada seseorang yang ingin membeli PS5.


Pelaburan Berulang dan Matlamat Simpanan memudahkan anda menambahkan wang ke akaun pelaburan anda secara automatik secara konsisten, membantu anda tetap berdisiplin dengan pelaburan anda dan mencapai matlamat anda.


Anda boleh memilih untuk membuat matlamat simpanan, yang membolehkan anda memilih sesuatu untuk disimpan dan mengesan kemajuan anda dalam mencapai keseimbangan sasaran. Menyimpan untuk tujuan motivasi, sama ada rumah, percutian, atau simpanan kecemasan - kerana anda tidak pernah mahu mengulangi keadaan ketika anda memerlukan wang tunai dan tidak memilikinya.


Kemudian untuk membuat pelaburan berulang, pilih jumlah wang yang ingin anda laburkan secara berkala, dan kemudian pilih tempoh yang sesuai dengan anda - sama ada pada setiap hari, mingguan atau bulanan.


Tidak semestinya banyak; melabur walaupun dengan jumlah yang sedikit dapat membantu anda mencapai kemajuan ke arah tujuan anda.


Ingat, tidak pernah terlambat untuk memulakan. Masa terbaik untuk melabur adalah semalam, masa kedua terbaik adalah sekarang!

Luangkan sedikit masa dalam Menetapkan Matlamat! Luangkan sedikit masa dalam Menetapkan Matlamat! Reviewed by thecekodok on 4:04:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.