Google Chrome Boleh Memperbaiki Kata Laluan yang Bocor dengan Satu Klik

 


Google Chrome sudah mempunyai ciri yang dapat mengesan jika kata laluan bocor. Kini penyemak imbas yang dibuat oleh Google ini dapat memperbaiki kata laluan yang bocor dengan satu klik.

Sebelumnya, fitur pengurus kata laluan di Chrome hanya dapat mengesan jika e-mel atau kata sandi yang digunakan terkena kebocoran data atau diretas. Pengguna kemudian akan mendapat pemberitahuan yang menunjukkan bahawa mereka segera menukar kata laluan mereka.


Tetapi proses menukar kata laluan agak rumit kerana anda harus masuk ke laman web yang terjejas, melalui prosedur pertukaran kata laluan yang kadang-kadang membingungkan, kemudian pilih kata laluan baru dan simpan di tempat yang selamat.


Sekarang berkat kemas kini ke ciri pengurus kata laluan, Chrome dapat segera memberikan pilihan bagi pengguna untuk menukar kata sandi jika kebocoran terdeteksi. Sekiranya Chrome menemui kata laluan yang berpotensi bocor, pemberitahuan akan muncul yang akan menyertakan butang 'Ubah Kata Laluan'.


Setelah butang itu diklik, Chrome akan secara automatik mengarahkan pengguna ke laman web yang sesuai untuk menukar kata laluan dan mencadangkan kata laluan selamat yang baru. Kata laluan kemudian akan disimpan di pengurus kata laluan Chrome, seperti yang dikutip dari Gizmodo, Khamis (20/5/2021).


Google Chrome dapat menukar kata laluan dengan satu klik Google Chrome dapat menggantikan kata laluan yang bocor dengan satu klik Foto: dokumen. Google

Google mengatakan bahawa ciri ini menggunakan Duplex pada teknologi Web dan Pembantu Google. Teknologi Duplex on the Web ini pertama kali diperkenalkan pada tahun 2019 yang dapat membantu pengguna menyelesaikan tugas seperti memesan makanan atau membeli tiket.


Pada masa ini, ciri ini hanya tersedia untuk laman web tertentu dan Google tidak mengatakan berapa banyak laman web yang telah disokong oleh ciri pertukaran kata laluan automatik ini. Tetapi Google mengatakan akan memperluas sokongan untuk lebih banyak laman web pada masa akan datang.


Ciri ini telah digunakan di banyak pengurus kata laluan lain, seperti Dashlane. Google mengatakan bahawa ciri ini akan digunakan untuk mengimport data dari pengurus lain serta memeriksa kata laluan yang bocor.


Ciri ini pada mulanya akan tersedia di Chrome untuk Android untuk pengguna yang sudah mempunyai kata laluan yang diselaraskan. Pengguna Google Chrome di Amerika Syarikat akan dapat menggunakan ciri ini terlebih dahulu dan kemudian akan dilancarkan ke lebih banyak negara dalam beberapa bulan akan datang.

Google Chrome Boleh Memperbaiki Kata Laluan yang Bocor dengan Satu Klik Google Chrome Boleh Memperbaiki Kata Laluan yang Bocor dengan Satu Klik Reviewed by thecekodok on 6:20:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.