7 Cara Menetapkan Privasi di WhatsApp, Anti Stalker!

 


Ramai orang suka mengetahui semua urusan kami di WhatsApp, sehingga mengganggu keselesaan. Inilah masanya untuk anda menetapkan privasi anda sendiri.

Kadang-kadang, kita mahu WhatsApp menjadi lebih tenang daripada gangguan orang lain. Bermula dari bertanya sama ada anda telah membaca mesej atau tidak, untuk memberi komen pada foto profil kami.


Saya benar-benar benci orang yang bodoh dan mengejar seperti itu, bukan? Sekiranya itu yang anda rasakan, sudah waktunya untuk meningkatkan privasi di aplikasi WhatsApp. Ada beberapa cara yang boleh dilakukan, seperti yang disusun oleh kami  dari pelbagai sumber.Cara menetapkan privasi di WhatsApp:

1. Padamkan mesej

Ada sembang yang menjengkelkan yang anda tidak mahu lihat lagi? Hidupkan Mesej Diaappear. Caranya adalah di aplikasi WhatsApp, buka sembang> klik nama orang di bahagian atas sembang> keluar dari profil akaun, klik Hilang Mesej> Pilih Aktif.


2. Matikan Terakhir Terlihat

Mungkin anda bosan dengan pertanyaan, "Mengapa anda tidak membuka WhatsApp?" Matikan sahaja fitur Last Seen. Orang lain tidak dapat melihat ketika anda terakhir kali memeriksa WhatsApp, dan sebaliknya.


Caranya adalah di aplikasi WhatsApp, klik Tetapan> Akaun> Privasi> Terakhir Terlihat> ubah ke Tiada.


3. Matikan tanda biru

Tanda biru, yang bermaksud bahawa ia telah membaca mesej, sebenarnya mengganggu privasi. Sekiranya anda tidak menjawab, anda akan dianggap jahil atau sombong. Sebenarnya, kita mungkin sibuk dengan perkara lain.


Untuk menjaga privasi, matikan tanda centang biru. Bagaimana dalam aplikasi WhatsApp, klik Tetapan> Akaun> Privasi> Matikan Resit Baca.


Sekiranya anda mematikannya, orang lain tidak akan tahu bahawa anda telah membaca mesej atau tidak. Perkara yang sama berlaku sebaliknya.


4. Cegah orang lain daripada melihat mesej di WhatsApp anda

Kadang-kadang, ada saat-saat di mana telefon bimbit anda digunakan oleh orang lain dan anda bimbang ada mesej yang masuk dan tertangkap dari siapa. Kadang-kadang ia boleh menjadi topik keributan. Anda boleh mematikan pemberitahuan mesej masuk.


Caranya adalah dari WhatsApp, klik Tetapan> Pemberitahuan> Matikan butang Gunakan Pemberitahuan Prioriti Tinggi.


5. Sembunyikan foto profil

Bosan dengan orang yang mengulas gambar profil anda? Sembunyikan sahaja. Anda boleh menetapkan foto profil untuk dilihat oleh sesiapa sahaja.


Dalam aplikasi WhatsApp, klik Tetapan> Akaun> Privasi> Foto Profil> pilih antara Semua Orang, Kenalan Saya, atau Tiada siapa yang diperlukan.


6. Sekat kenalan WhatsApp

Sekiranya ada satu kenalan yang mengganggu privasi anda, halangnya sama sekali. Caranya adalah di aplikasi WhatsApp, buka sembang orang tersebut> ketuk kenalan orang di bahagian atas sembang> keluar dari profil kenalan> tatal ke bawah dan pilih Blok Kenalan.


7. Hentikan foto dan video daripada muncul di galeri

Orang menghantar gambar atau video kepada kami tanpa kami bertanya atau memerlukannya, biasanya kerana faktor kumpulan WhatsApp. Bahkan mungkin ada gambar dan video yang mengganggu, misalnya kerana tipuan.


Malangnya, gambar dan video juga muncul di galeri kami. Tetapi anda boleh mencegahnya daripada berlaku.


Caranya dari aplikasi WhatsApp adalah dengan membuka Tetapan> Sembang> matikan butang Tunjukkan Media dalam Galeri.


Semoga anda dapat lebih selesa menggunakan WhatsApp tanpa gangguan privasi lagi. Semoga berjaya!

7 Cara Menetapkan Privasi di WhatsApp, Anti Stalker! 7 Cara Menetapkan Privasi di WhatsApp, Anti Stalker! Reviewed by thecekodok on 1:18:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.