Canggih, Bas Terbang Ini Boleh Mengangkut 40 Penumpang


 Mungkin pada masa akan datang, kenderaan terbang dan juga bas di angkasa akan menjadi kenyataan. Permulaan di New York ingin mewujudkannya, di mana mereka mengembangkan sejenis bas terbang berdasarkan teknologi drone.

Kelekona, syarikat permulaan yang berpusat di New York, mendedahkan rancangan untuk kenderaan yang disebut kapal terbang landasan dan pendaratan menegak elektrik (eVTOL). Bas terbang ini akan menjadi alat pengangkutan antara bandar, laluan pertama adalah antara bandar Manhattan dan Hampton.


Perjalanan akan memakan masa sekitar setengah jam dan berharga USD 85, yang murah di Amerika kerana setara dengan tiket kereta api. Kelekona merancang untuk menumpang penumpang pertama pada tahun 2024 dan kemudian berkembang ke bandar-bandar lain.Pengasas syarikat permulaan, Braeden Kelekona, mengatakan bahawa armadanya lebih baik daripada kenderaan darat di mana orang harus menunggu lama atau sesak. Kerana ruang udara di New York terhad, bas terbang ini mesti memuatkan banyak orang.


"Ada alat transportasi massal yang diandalkan orang di sini. Oleh itu, masuk akal untuk berusaha mendapatkan sebanyak mungkin orang dalam satu pesawat sehingga tidak memenuhi langit," katanya .


Bas terbang ini dirancang untuk dapat terbang dengan lincah, baik berangkat dan mendarat secara menegak. Bateri boleh diganti untuk memastikan perjalanan satu jam, menghilangkan keperluan untuk bergantung pada soket elektrik.


Selain memberikan penumpang biasa, Kelekona berharap pada masa depan produk ini juga dapat digunakan untuk membawa anggota tentera di medan perang atau untuk membantu dalam keadaan kecemasan. Tahun depan, rancangannya adalah untuk mewujudkan prototaip bas terbang ini.

Canggih, Bas Terbang Ini Boleh Mengangkut 40 Penumpang Canggih, Bas Terbang Ini Boleh Mengangkut 40 Penumpang Reviewed by thecekodok on 5:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.