InstaForex

Exynos 2200 Lebih Cepat Daripada Snapdragon 895?

 


Exynos 2200, sistem Samsung yang belum dirilis pada cip (SoC), muncul di halaman tanda aras 3DMark Wild Life. Berapa markahnya?

Di halaman Exynos 2200 menunjukkan skor mengagumkan 8134. Skor ini lebih tinggi daripada Snapdragon 888, bahkan mungkin lebih tinggi daripada SoC perdana Qualcomm yang akan datang, Snapdragon 895.


Menurut akaun Twitter @TheGalox, Exynos 2200 berpeluang menjadi Samsung SoC pertama yang lebih pantas, baik dalam kemampuan pengkomputeran dan grafik, daripada pesaingnya dari Qualcomm.Bahkan Exynos 2200 diharapkan lebih cepat dari segi kemampuan pemprosesan grafik daripada Apple A15 Bionic, walaupun kemampuan cip CPU Apple akan lebih cepat.


Tetapi tentu saja tidak ada bukti yang menunjukkan kemampuan Exynos 2200 sehingga akhirnya Samsung akan mengeluarkan SoC.


Menurut sumber industri yang dikutip oleh Korea Economic Daily, Samsung merancang untuk melepaskan cip utamanya pada separuh kedua 2021. Nah, Exynos 2200 akan menjadi pencabar kepada M1 kerana ia bertujuan untuk digunakan dalam pelbagai peranti, telefon bimbit, tablet, dan komputer riba.Menurut sumber itu, Exynos 2200 akan menjadi cip pertama yang menggunakan GPU bekerjasama dengan AMD, yang sejak pertengahan 2019 telah menandatangani perjanjian dengan Samsung tetapi setakat ini belum ada produk yang berkaitan dengan kerjasama ini.


Cip Samsung yang baru akan dibuat dengan proses 5nm, yang dikatakan dapat meningkatkan kemampuannya, terutama dalam kecekapan bateri dan kemampuan pengkomputeran.


Nah, Exynos 2200 disebut sebagai pencabar M1 kerana ia juga akan digunakan dalam pelbagai jenis peranti. Pada mulanya, cip ini akan digunakan dalam komputer riba dengan sistem operasi Windows, tetapi kemudian ia akan digunakan di pelbagai peranti lain.


Peranti lain yang disebut khusus adalah telefon, kemungkinan Galaxy S22. Sekiranya benar bahawa telefon bimbit akan digunakan, kemungkinan di masa hadapan ia juga akan digunakan pada peranti seperti Galaxy Tab S8 dan Galaxy Z Fold Tab.

Previous Post Next Post