Nokia XR20, Telefon 5G Tahan lasak yang Elegan

 


Telefon tahan lama biasanya garang, berbeza dengan telefon bimbit pada umumnya. Namun, tidak seperti Nokia XR20, yang baru dilancarkan oleh HMD Global, penampilannya cukup elegan. Malah ada yang menyebutnya HP tahan lama yang paling indah.

Di sebalik reka bentuknya, Nokia XR20 dirancang agar tahan lama. Ia dilengkapi dengan sijil ketenteraan MIL-STD810H sehingga dikatakan bahawa ia tidak akan rosak walaupun jatuh dari ketinggian hingga 1.8 meter.


Tidak hanya itu, ada juga standard IP68 sehingga tahan air dan debu. Lapisan layar adalah Gorilla Glass Victus sehingga lebih tahan terhadap calar.


Walaupun skrinnya luas, berukuran 6,67 inci LCD FHD + IPS dan dapat dikendalikan walaupun tangan pengguna basah atau memakai sarung tangan. Sementara otak dilengkapi dengan Snapdragon 480 digabungkan dengan RAM 6 GB. Nokia XR20 juga menyokong rangkaian 5G.


Manakala memori dalaman Nokia XR20 hanya pilihan 128 GB yang dapat dikembangkan melalui microSD. Beralih ke kamera, ada dua kamera di belakang dengan resolusi 48 MP f / 1.8 dan kamera ultrawide 13MP f / 2.4, masing-masing dengan lampu kilat. Manakala kamera depannya 8 MP.


Nokia XR20 menjalankan sistem operasi Android 11. HMD Global kerana pengeluarnya menjanjikan pengguna akan mendapat kemas kini keselamatan sehingga 4 tahun dan kemas kini OS hingga 3 tahun.


Ciri lain dari Nokia XR20 adalah pembesar suara OZO dengan bunyi yang didakwa terperinci. Kemudian terdapat pengimbas cap jari di sisi badan. Telefon dengan pilihan warna Ultra Blue dan Granite Grey akan mula dijual di beberapa kawasan dengan harga dalam lingkungan USD 550.

Nokia XR20, Telefon 5G Tahan lasak yang Elegan Nokia XR20, Telefon 5G Tahan lasak yang Elegan Reviewed by thecekodok on 5:56:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.