Pegawai China: Amerika Berbohong Tentang Saintis Makmal Wuhan Sakit


 China menjadi semakin lantang untuk tidak mahu bersabar atas tuduhan bahawa virus Corona telah bocor atau dibuat di makmal Wuhan. Mereka enggan melancarkan penyelidikan baru ke Institut Virologi Wuhan walaupun WHO dan Amerika Syarikat memintanya.

Di samping itu, China juga menafikan pelbagai khabar angin mengenai makmal Wuhan. Pada bulan Mei, misalnya, Wall Street Journal, memetik sumber perisikan AS, melaporkan bahawa tiga penyelidik di makmal Wuhan mengalami penyakit misteri pada bulan November 2019.


Malah para penyelidik mendakwa bahawa mereka harus dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Ini menimbulkan kecurigaan mereka untuk dijangkiti virus Corona COVID-19 sebelum akhirnya merebak pada akhir tahun 2019.Menanggapi hal ini, Zhao Lijian, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, meminta orang Amerika menunjukkan bukti tersebut. Pihaknya mengaku tidak mempunyai pengetahuan mengenai penyelidik yang sakit.


"Siapakah tiga penyelidik yang sakit, apa nama mereka, apakah penyakit yang menjangkiti mereka? Jika ujian virus Corona mereka positif, sila tunjukkan laporannya," kata Zhao,.


"Saya ingin memberitahu semua orang bahawa Amerika tidak dapat mengemukakan bukti, kerana mereka berbohong. Mereka menodai dan mengfitnah China dengan menggunakan isu asal COVID-19," katanya.
China juga telah menolak siasatan semula makmal Wuhan. "Kami tidak akan menerima rancangan penelusuran yang, dalam beberapa aspek, mengabaikan akal sehat dan menentang sains," kata Zeng Yixin, timbalan menteri Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC), kepada wartawan.

Pegawai China: Amerika Berbohong Tentang Saintis Makmal Wuhan Sakit Pegawai China: Amerika Berbohong Tentang Saintis Makmal Wuhan Sakit Reviewed by thecekodok on 9:15:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.