Pengasas Google Menyembunyikan di Fiji Semasa Pandemik

 


Pengasas bersama Google Larry Page dilaporkan menghabiskan sebahagian besar waktunya semasa pandemi bersembunyi di pulau-pulau tropika di Fiji. Dia memasuki negara ini melalui sistem yang membolehkan golongan kaya untuk mengelakkan sekatan perjalanan semasa pandemik COVID-19.

Menurut laporan dari dua saksi mata yang mengatakan kepada Business Insider, tokoh jutawan yang diketahui pendiam dan introvert itu kebanyakan tinggal di pulau Tavarua, sebuah pulau berbentuk hati yang terletak di sebelah barat pulau utama Fiji.


Satu sumber mengatakan bahawa Page dilihat di perairan di sekitar pulau di Fiji bersama isterinya, Lucinda Southworth. Mereka melakukan hydrofoiling, sejenis sukan surfing yang menggunakan papan yang ditinggikan di atas air.Halaman juga dilihat di pulau Namotu yang lebih kecil. Terdapat spekulasi di kalangan penduduk tempatan bahawa dia membeli pulau itu atau pulau-pulau lain di Nusantara.


Dipetik dari Fox Business, tidak jelas tepat ketika Page pertama kali tiba di Fiji. Sumber yang mengetahui hal ini mengatakan Page tiba di negara ini sekitar 900 ribu orang pada awal musim panas lalu dan telah kembali sekurang-kurangnya sekali sejak itu.


Perlu diketahui, Fiji menutup sempadannya semasa wabak tersebut. Tetapi melalui inisiatif "Blue Lane" negara ini, pemilik kapal terbang super dan jet peribadi boleh masuk dengan sekatan minimum.


Page, yang merupakan orang keenam terkaya di dunia dengan nilai bersih USD 117 bilion, memasuki Fiji melalui sistem Blue Lane. Menurut salah satu sumber yang berinteraksi dengannya, Page membawa keluarganya dan rombongan, dan menghabiskan waktu yang lama di negara ini selama wabak tersebut.


Pihak berkuasa Fiji membantu merahsiakan keberadaan Page di pulau-pulau itu. Pada 19 Jun, ketika Fiji dilanda gelombang kedua kes COVID-19, Fijian Broadcasting Company News melaporkan bahawa Page menyumbangkan bekalan perubatan ke negara itu melalui jet peribadinya.


Tetapi beberapa hari kemudian, penerbitan itu hilang. Pihak berkuasa kesihatan Fijia meminta agensi berita membuang artikel tersebut, dengan alasan bahawa maklumat itu tidak boleh disiarkan.


Walaupun kedudukannya sebagai salah satu orang terkaya di dunia dan kekuatannya yang besar terhadap gergasi teknologi, Page selalu dikenali sebagai rahsia dan selalu menghindari perhatian orang ramai, terutama sejak dia dan pengasas bersama Sergey Brin mengundurkan diri dari Google dan Alphabet induknya pada tahun 2019.


Page dan Brin kini berada di dewan pengarah Alphabet. Melalui saham pengundian khas, duo itu dapat pada bila-bila masa memintas pengurusan dan menentukan kehendak mereka terhadap syarikat.

Pengasas Google Menyembunyikan di Fiji Semasa Pandemik Pengasas Google Menyembunyikan di Fiji Semasa Pandemik Reviewed by thecekodok on 9:46:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.