InstaForex

Penipuan Dengan Penyamaran Wang Crypto, Pelaku Dipenjara Selama 15 Tahun


 Lelaki ini melakukan penipuan dengan samaran cryptocurrency dan menjerat lebih daripada 3,500 mangsa. Dalam prosiding mahkamah di Amerika Syarikat, dia didapati bersalah dan baru-baru ini dijatuhkan hukuman penjara 15 tahun.

Jabatan Kehakiman AS mengatakan bahawa suspek bernama Roger Nils Jonas Karlsson, 47 tahun dan berketurunan Sweden. Mulai tahun 2011, dia menjalankan skim pelaburan cryptocurrency palsu sehingga dia ditangkap di Thailand pada bulan Jun 2019.


Apakah modus operandi jenayah itu? Roger menjerat mangsa untuk membeli saham dalam cryptocurrency seperti Bitcoin. Mangsa digoda oleh janji timbal balik yang jauh lebih besar.


Dana yang diberikan oleh ribuan korban tidak dilaburkan, tetapi sebaliknya digunakan untuk pemborosan. Roger membeli rumah mewah untuk resort di Thailand untuk dirinya sendiri.


Agar tidak dikejar oleh pihak berkuasa, kadang-kadang dia menukar identiti. Dia juga dapat menenangkan mangsa walaupun mereka tidak menerima pembayaran seperti yang dijanjikan. Untuk lebih meyakinkan, dia juga mengaku bekerja di institusi kewangan AS, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.


Semua aset pelaku dirampas dan dia diminta untuk membayar kembali wang yang diturunkannya kepada mangsa. Roger didakwa dengan pengubahan wang haram dan penipuan.


"Siasatan terhadap penipuan Roger menemukan skema mengerikan yang berlangsung lebih dari satu dekad di mana Roger menyasarkan ribuan mangsa, termasuk orang tua, untuk mencuri aset mereka untuk membiayai kehidupan mewahnya dengan membeli kondominium besar untuk percutian mewah," kata pihak pendakwa. dalam kes itu.

Previous Post Next Post