InstaForex

Respek! Jeff Bezos Menyelamatkan Richard Branson Walaupun Terlalu Banyak Keluar Ke Luar Angkasa

 


Richard Branson, pemilik Virgin Galactic, akan terbang ke angkasa pada 11 Julai, waktu Amerika Syarikat. Walaupun berjaya dikalahkan, lelaki terkaya di dunia Jeff Bezos mengucapkan tahniah kepada Branson dan berharap kejayaannya.

Perlu diketahui, Bezos pertama kali mengumumkan bahawa dia akan terbang ke angkasa lepas dengan penerbangan berawak pertama Blue Origin pada 20 Julai. Tetapi minggu lalu Branson mengumumkan bahawa dia akan pergi ke angkasa pada 11 Julai, sembilan hari lebih awal dari penerbangan Bezos.


"@richardbranson, semoga anda dan seluruh pasukan penerbangan melakukan perjalanan yang berjaya dan selamat. Semoga berjaya," tulis Bezos di akaun Instagram rasminya.Jeff Bezos malah menyiarkan foto besar Branson. Catatan tersebut mendapat lebih daripada 114 ribu Suka dan banyak komen. "Hormat" kata seorang pengikut di ruangan komen.


Sebelum ini, Branson menyatakan tidak ada persaingan antara mereka. "Saya tahu tidak ada yang akan mempercayai saya ketika saya mengatakannya, tetapi jujur, tidak ada persaingan," kata Branson dalam temu bual dengan program Today.


   

Branson akan terbang ke angkasa di kapal angkasa VSS Unity ke ketinggian sub-orbit. Dia mengakui bahawa dia tidak sabar untuk terbang seperti angkasawan.


Branson tidak akan terbang sendiri, dan dia akan ditemani oleh tiga pekerja Virgin Galactic: Ketua Pengajar Angkasawan Beth Moses, Jurutera Operasi Utama, Colin Bennett, dan Naib Presiden Hal Ehwal Kerajaan dan Operasi Penyelidikan Sirisha Bandla.


Walaupun Virgin Galactic dan Blue Origin kedua-duanya menawarkan penerbangan sub-orbital, perjalanan yang ditawarkan oleh kedua syarikat ini mempunyai banyak perbezaan.


Contohnya, Blue Origin akan menerbangkan penumpangnya dengan menggunakan roket dan kapsul, sementara Virgin Galactic akan menggunakan VSS Unity yang kelihatan seperti kapal terbang. Penerbangan Jeff Bezos 'Blue Origin juga akan mencapai tempat yang lebih tinggi daripada Virgin Galactic.

Previous Post Next Post