InstaForex

Duo Pengasas Google Jual $1 bilion Saham!

 


Pengasas dan pemegang saham pengawal Google Alphabet, syarikat induk Google Larry Page dan Sergey Brin telah menjual lebih daripada $ 1 bilion saham bersama sejak Mei.

Angka penjualan saham adalah yang terbesar yang dicatatkan syarikat sejak 2017, seperti yang dilaporkan oleh CNBC, Ahad (1/8/2021).


Page dan Brin menjual saham Kelas A dan Kelas C bernilai lebih dari $ 1.07 bilion, menurut kenyataan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa yang disusun oleh OpenInsider.Dengan penjualan saham syarikat itu, Brin telah menjual sejumlah USD 610 juta  dari perusahaan yang dia tubuhkan dan Page melupuskan kepemilikan sahamnya dengan harga USD 426 juta .


Walaupun ia dicatatkan sebagai penjualan saham terbesar, prestasi syarikat masih baik.


Sementara itu, saham Alphabet Class A meningkat lebih dari 50% dari tahun ini, melebihi Nasdaq Composite dan saham syarikat gergasi teknologi lain, seperti Amazon dan Apple.


Seperti diketahui, Larry Page dan Sergey Brin adalah tokoh penting dalam penubuhan 'kerajaan' Google sebagai mesin internet yang paling banyak digunakan oleh pengguna internet di seluruh dunia. Mereka membina Google sejak 1998.


Seiring berjalannya waktu, Page mengundurkan diri sebagai CEO Alphabet pada akhir 2019 yang kemudian menyerahkan tongkat ke tangan Sundar Pichai.


Pada masa yang sama, Brin mengundurkan diri dari jawatan Presiden Alphabet dan peranannya dikeluarkan.


Walau bagaimanapun, Page dan Brin berada di papan dan memegang saham majoriti, menguasai 51% saham undian kelas khas Alphabet. Sementara itu, Page dan Brin juga termasuk dalam barisan orang terkaya di dunia.

Previous Post Next Post