InstaForex

Israel Memeriksa Markas NSO Group Pembuat Spyware Pegasus

 


Pihak berkuasa Israel sedang memeriksa markas NSO Group sebagai bagian dari penyelidikan terhadap tuduhan bahawa projek perisian intip Pegasus telah digunakan untuk mengintip aktivis, ahli politik, eksekutif perniagaan dan wartawan.

Pemeriksaan diumumkan pada hari Rabu (28/7/201) dalam tweet dalam bahasa Ibrani oleh akaun Twitter rasmi Kementerian Pertahanan Israel, yang mengatakan: "Perwakilan dari sejumlah agensi datang ke NSO hari ini untuk memeriksa tuduhan yang dikemukakan".


Kementerian Pertahanan tidak menyatakan agensi kerajaan mana yang terlibat dalam penyiasatan itu, tetapi media Israel sebelumnya melaporkan bahawa kementerian luar negeri, kementerian keadilan, Mossad dan perisik tentera terlibat dalam penyiasatan Kumpulan NSO. Laporan mengatakan pegawai memeriksa pejabat syarikat di Herzliya berhampiran Tel Aviv.Kumpulan NSO sendiri mengesahkan pemeriksaan tersebut dalam satu kenyataan yang dihantar kepada media. "Kami dapat mengesahkan bahawa wakil dari Kementerian Pertahanan Israel mengunjungi pejabat kami. Kami mengalu-alukan pemeriksaan mereka," katanya.


Mereka juga membantah tuduhan bahawa mereka telah melakukan pengawasan telefon bimbit tanpa izin menggunakan perisian intip mereka. Mereka memastikan mereka akan bekerja secara telus dengan pihak berkuasa Israel.


"Kami yakin bahawa pemeriksaan ini akan membuktikan fakta seperti yang dinyatakan berulang kali oleh syarikat terhadap tuduhan palsu yang dibuat terhadap kami dalam serangan media baru-baru ini," kata Kumpulan NSO dalam satu kenyataan.


Seperti yang diketahui umum, sebuah konsortium media antarabangsa minggu lalu menerbitkan senarai 50,000 nombor telefon yang bocor di seluruh dunia yang disasarkan oleh pelanggan NSO untuk pengawasan. Bukti perisian intip Pegasus ditemui di 37 telefon bimbit yang diperiksa oleh pakar forensik.


Wartawan, ahli perniagaan, pengkritik kerajaan dan ahli politik adalah antara yang disyaki menjadi sasaran. NSO mengatakan perisiannya hanya dijual kepada pelanggan kerajaan setelah diperiksa oleh pihak berkuasa Israel.


Laporan oleh Calcalis mengatakan kemungkinan pemeriksaan oleh pihak berkuasa menyebabkan "sekatan besar terhadap NSO sangat kecil". Ia menambahkan bahawa kementerian pertahanan dan NSO memiliki "kepentingan pelengkap", dan pihak berkuasa pada masa lalu menggunakan "kekuatan mereka untuk melindungi syarikat dari kritikan dan tuntutan hukum".


Calcalist juga melaporkan bahawa pemeriksaan diselaraskan dengan NSO dan tidak termasuk audit atau pemeriksaan sistem komputer atau dokumen syarikat.


Kumpulan NSO menghadapi tekanan yang meningkat dari masyarakat global, terutama setelah laporan dari sebuah wartawan konsortium antarabangsa mengungkapkan bahawa antara panggilan yang disasarkan untuk pengawasan adalah panggilan Perdana Menteri Pakistan Imran Khan dan Presiden Perancis Emmanuel Macron. Pemimpin Perancis telah meminta siasatan.


Menteri Pertahanan Israel Benny Gantz sendiri dijadualkan bertemu dengan Menteri Pertahanan Perancis Florence Parly di Paris. Dia akan memberikan penjelasan ringkas mengenai hasil penyelidikan pasukannya yang berkaitan dengan NSO.


Gantz sebelumnya mempertahankan lesen eksport untuk alat penggodaman, dengan mengatakan dalam ucapannya di sebuah persidangan perisian siber di Tel Aviv minggu lalu bahawa "negara yang membeli sistem ini mesti memenuhi syarat penggunaan", yang hanya untuk siasatan jenayah dan keganasan.

Previous Post Next Post