InstaForex

Facebook Sedia Melancarkan Kaca Cerdas Ray-Ban

 


Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg memberi petunjuk mengenai produk perkakasan yang akan mereka lancarkan seterusnya. Setelah sekian lama menunggu, Facebook bersiap sedia untuk melancarkan cermin mata pintar buatan Ray-Ban.

Cermin mata pintar ini pertama kali diumumkan pada tahun 2020 dan dirancang untuk dilancarkan tahun ini. Tetapi pandemi itu mengubah rancangan mereka dan Zuckerberg belum berkongsi kapan cermin mata pintar akan dilancarkan.


"Ke depan, keluaran produk seterusnya adalah pelancaran cermin mata pintar pertama kami dari Ray-Ban bekerjasama dengan Essilor Luxxotica," kata Zuckerberg dalam panggilan dengan penganalisis selepas laporan pendapatan Facebook."Cermin mata ini mempunyai bentuk ikonik, dan memungkinkan anda melakukan perkara yang menarik."


Masih belum diketahui perkara hebat yang dapat dilakukan oleh cermin mata pintar Facebook ini, tetapi sebelum ini mereka mengesahkan bahawa cermin mata ini tidak akan mempunyai skrin dan bukan peranti realiti tambahan.


Tanpa paparan bersepadu, kemungkinan kawalan kacamata pintar ini akan bergantung pada audio atau dipasangkan dengan telefon, seperti Amazon Echo Frame atau Snap Spectacles.
Zuckerberg mengatakan pelancaran cermin mata pintar Ray-Ban akan menjadi sebahagian daripada perjalanan Facebook untuk membawa kacamata AR di masa depan. Facebook sendiri telah lama mengembangkan gelas AR melalui Project Aria, dan bahkan menghasilkan unit prototaip.


Cermin mata AR akan menjadi sebahagian daripada rancangan baru Facebook untuk membina metaverse. Ini adalah teknologi pelbagai fesyen baru yang menggabungkan dunia maya dan fizikal yang boleh digunakan untuk membeli-belah, bekerja dan bersosial.


Facebook telah menganggarkan berbilion-bilion dolar untuk menjadikan dunia metaverse menjadi kenyataan. Sudah tentu projek ini akan digunakan oleh Facebook untuk mendapatkan pendapatan dari pengiklanan.


"Iklan akan terus menjadi bahagian penting strategi di semua media sosial yang kami lakukan dan itu juga akan menjadi bahagian penting dari metaverse juga," kata Zuckerberg.

Previous Post Next Post