InstaForex

Mengikuti Android, Apple Menggunakan Cap Jari di Skrin


 Berita bahawa iPhone 14 akan menghilangkan kedudukan nampaknya benar. Apple akan menerapkan sensor cap jari di skrin seperti yang ada di Android hari ini.

Updaya dikenali dari paten yang difailkan oleh Apple pada 27 Julai. Mereka mempatenkan Touch ID dan Face ID pada skrin sentuh yang akan menjadi pilihan pengesahan biometrik baru pada iPhone.


Tidak hanya Touch ID dan Face ID, kamera depan juga akan disematkan di layar sentuh. Walaupun teknologi ini akan dikembangkan khusus untuk barisan produk masa depannya.


Apple tidak mengesahkan bahawa paten baru ini akan dibentangkan pada iPhone 14. Dalam dokumen yang diserahkan dijelaskan bahawa reka bentuk iPhone semasa mempunyai sensor gambar di sebelah layar dan bukan sebahagian daripadanya.


"Biasanya, sensor pencitraan diletakkan di bawah penutup pelindung, bersebelahan dengan paparan paparan. Oleh itu, alat elektronik konvensional yang menggabungkan paparan paparan dan sensor pencitraan biasanya memerlukan penutup pelindung kawasan besar yang melampaui batas timbunan paparan untuk menyediakan ruang untuk menampung sensor pengimejan, "jelas Apple.


"Pembinaan konvensional ini secara tidak sengaja meningkatkan ukuran yang jelas dari kawasan bezel yang membatasi paparan, sementara juga meningkatkan ukuran dan jumlah casing alat elektronik secara tidak sengaja."Paten ID sentuh di skrin Paten ID sentuh di skrin Foto: Apple

Fokus utama paten ini adalah menanamkan sensor gambar di layar untuk membaca cap jari iaitu Touch ID pada skrin sentuh!


"Untuk mempermudah fungsi, banyak skema mengikuti struktur di mana perangkat melakukan imbasan gambar lintas-layar untuk menangkap satu atau lebih gambar cap jari pengguna yang menyentuh lokasi tertentu (kawasan pencitraan)."


Apple menambah bahawa pendekatan yang sama dapat dilakukan untuk bentuk pengenalan biometrik lain, termasuk Face ID. Ini membuka kemungkinan peranti Mac diberi ciri ini di masa depan.


Dan itu sejajar dengan laporan Bloomberg baru-baru ini yang mengatakan Face ID akan tersedia di Mac dalam beberapa tahun akan datang.


Walaupun kamera depan di skrin kemungkinan masih merupakan sebahagian daripada rancangan jangka panjang. Apple ketika ini sedang berusaha mencari jalan keluar bagaimana kualiti kamera tetap memberikan tangkapan yang baik walaupun layarnya disekat.

Previous Post Next Post