InstaForex

Microsoft Melancarkan Versi Windows 11 Beta Lebih Stabil


 Setelah diumumkan pada akhir bulan Jun yang lalu, Microsoft akhirnya telah melancarkan beta pertama Windows 11 untuk pengguna. Sebelumnya sistem operasi generasi baru ini tersedia untuk ahli Windows Insider Program yang memilih saluran Dev.

Sebelum ini, Microsoft hanya mengesyorkan pembangun atau pengguna yang benar-benar pakar untuk memasang versi Dev Windows 11 kerana versi ini masih tidak stabil dan mempunyai banyak bug. Dalam beta ini, Microsoft menjanjikan Windows 11 akan sedikit lebih stabil kerana binaannya disahkan secara langsung oleh Microsoft.


Versi beta Windows 11 ini pastinya merupakan berita baik bagi pengguna yang tidak sabar untuk mencuba sistem operasi terbaru ini, tetapi ragu-ragu kerana banyak bug. Tetapi Microsoft masih tidak mengesyorkan memasang Windows 11 pada peranti utama yang digunakan setiap hari.Bagi pengguna yang sudah menjadi anggota saluran Dev dalam Program Windows Insider, mereka boleh segera beralih ke saluran Beta. Caranya adalah dengan pergi ke menu Tetapan> Kemas kini Windows> Program Windows Insider> Pilih Tetapan Orang Dalam anda dan kemudian pilih saluran Beta.


Biasanya bergerak dari saluran Dev ke Beta memerlukan pemasangan semula sistem operasi. Tetapi akaun Twitter Program Orang Dalam mengatakan proses ini dapat dilakukan dalam beberapa minit dan peranti hanya perlu dihidupkan semula, seperti dikutip dari The Verge, Jumat (30/7/2021).


Bagi pengguna yang masih menggunakan Windows 10, anda juga boleh mencuba versi Windows 11 dengan menyertai Program Insider. Tetapi Microsoft memberi amaran bahawa walaupun lebih stabil, Windows 11 masih merupakan versi beta yang masih mempunyai bug, crash dan kekurangan beberapa fitur baru.


Sekiranya anda ingin menggunakan Windows 11 tanpa bug, tunggu sahaja versi terakhir yang akan dikeluarkan pada musim percutian akhir tahun ini.


Sebelum memasang versi beta Windows 11, anda mesti memeriksa terlebih dahulu apakah peranti yang digunakan sesuai dengan ketentuan Microsoft. Spesifikasi minimum yang ditetapkan oleh Microsoft adalah PC dengan pemproses Intel generasi ke-8 atau generasi kedua AMD Ryzen.


Peranti ini juga mesti mempunyai RAM minimum 4GB dan penyimpanan minimum 64 GB. Walaupun spesifikasi minimumnya agak rendah, beberapa peranti yang harus memenuhi syarat tidak dapat memasang Windows 11 kerana modul TPM 2.0 belum diaktifkan, jadi terbaik untuk diperiksa terlebih dahulu di Pengurus Peranti.


Sekiranya peranti memenuhi syarat dan telah bergabung dengan Program Orang Dalam, pemasangan Windows 11 adalah mudah, iaitu:


- Pergi ke menu Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Program Windows Insider> klik Bermula


- Sambungkan akaun Microsoft


- Pilih saluran Beta dalam tetapan Insider


- Mulakan semula peranti


- Pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Periksa Pembaruan untuk melihat apakah kemas kini Windows 11 tersedia


- Muat turun dan pasang Windows 11 pada peranti kemudian ikuti arahan di skrin

Previous Post Next Post