InstaForex

OS Chrome adalah Sistem Operasi Laptop Paling Popular Selepas Windows

 


Mungkin tidak ramai yang mengenal Chrome OS, sistem operasi untuk Chromebook. Sebenarnya, OS Chrome adalah sistem operasi komputer riba kedua paling popular di dunia, hanya di belakang Microsoft Windows.

OS Chrome lebih banyak digunakan daripada macOS, sistem operasi yang digunakan Apple untuk peranti Mac, baik MacBook, iMac, Mac Mini, dan Mac Pro. Bahagian pasaran Chrome OS pada Q4 2020 hampir dua kali ganda daripada macOS.


Berdasarkan data IDC, hingga akhir tahun 2020 untuk peranti desktop, komputer riba dan stesen kerja, penjualan peranti dengan sistem operasi Chrome OS telah mengatasi penjualan peranti macOS.Sistem operasi yang dibuat oleh Google mengatasi Apple pada Q2, dengan pangsa pasar 10% berbanding 7.6%. Pertumbuhan ini berterusan sehingga Q3 dan Q4, dengan perbezaan terbesar berlaku pada Q4 di mana OS Chrome mempunyai bahagian pasaran 14.4% sementara macOS hanya 7.7%.


Penguasa kelas ini, tentu saja, Microsoft dengan OS Windowsnya, walaupun bahagian pasaran Q1nya menurun berbanding Q4. Itu adalah 87.5% pada Q1, 81.7% pada Q2, 78.9% pada Q3, dan 76.7% pada Q4.


Hanya untuk kelas desktop, Chrome OS masih lebih rendah daripada macOS. Menurut StatCounter, di kelas desktop hingga Januari 2021, macOS masih jauh di hadapan OS Chrome, iaitu 16.91% berbanding 1.91%.


Secara semula jadi, tidak banyak peranti desktop yang menggunakan Chrome OS, dan lebih banyak peranti komputer riba menggunakan sistem operasi berasaskan penyemak imbas Google Chrome ini.


Untuk makluman, berbanding tahun 2019, pertumbuhan pangsa pasar Chrome OS pada tahun 2020 telah meningkat empat kali ganda. Oleh itu, apa yang menjadikan Chrome OS begitu popular?


Mungkin tidak ramai yang mengenal Chrome OS, sistem operasi untuk Chromebook. Sebenarnya, OS Chrome adalah sistem operasi komputer riba kedua paling popular di dunia, di belakang hanya Microsoft Windows.

OS Chrome lebih banyak digunakan daripada macOS, sistem operasi yang digunakan Apple untuk peranti Mac, termasuk MacBook, iMacs, Mac Minis, dan Mac Pros. Bahagian pasaran Chrome OS pada Q4 2020 hampir dua kali ganda daripada macOS.


Berdasarkan data IDC, hingga akhir tahun 2020 untuk peranti desktop, komputer riba dan stesen kerja, penjualan peranti dengan sistem operasi Chrome OS telah melebihi penjualan peranti macOS.Sistem operasi yang dibuat oleh Google mengatasi Apple pada Q2, dengan pangsa pasar 10% berbanding 7.6%. Pertumbuhan ini berterusan melalui Q3 dan Q4, dengan perbezaan terbesar berlaku pada Q4 di mana Chrome OS mempunyai 14.4% bahagian pasaran sementara macOS hanya 7.7%.


Penguasa kelas ini, tentu saja, Microsoft dengan OS Windowsnya, walaupun bahagian pasaran Q1nya menurun berbanding Q4. 87.5% pada Q1, 81.7% pada Q2, 78.9% pada Q3, dan 76.7% pada Q4.


Hanya untuk kelas desktop, Chrome OS masih lebih rendah daripada macOS. Menurut StatCounter, di kelas desktop pada Januari 2021, macOS masih jauh di hadapan OS Chrome, pada 16.91% berbanding 1.91%.


Secara semula jadi, tidak banyak peranti desktop yang menggunakan OS Chrome, dan lebih banyak peranti komputer riba menggunakan sistem operasi berasaskan pemeriksa yang dipengaruhi oleh Google Chrome ini.


Untuk makluman, berbanding tahun 2019, pertumbuhan bahagian pasaran OS Chrome pada tahun 2020 telah meningkat empat kali ganda. Jadi, apa yang menjadikan Chrome OS begitu popular?

Previous Post Next Post