InstaForex

Perancis mendakwa telah memberi amaran kepada AS mengenai 'senjata' dari makmal Wuhan


 Seorang bekas pegawai di bawah pentadbiran AS di bawah Donald Trump mendakwa bahawa Perancis telah memberi amaran kepada AS mengenai senjata biologi di Makmal Wuhan empat tahun yang lalu, sebelum wabak COVID-19 melanda dunia.

Menurut David Asher, seorang senior di Institut Hudson, kepada Daily Caller News Foundations, perisik pemerintah Perancis telah memberi amaran kepada Amerika Syarikat bahawa China telah mulai menyimpang dari perjanjian asalnya.


Jadi, pada mulanya, setelah wabak SARS 2003, Perancis dan China menandatangani perjanjian pada tahun 2004 untuk menubuhkan makmal biosafety baru di Institut Virologi Wuhan untuk 'memerangi dan mencegah penyakit baru'.Seperti yang dilaporkan oleh The Sun, yang dilihat pada hari Sabtu (31/7/2021), Perancis berperanan dalam menyediakan reka bentuk makmal, latihan biosafety, dan sebagian besar teknologinya sebelum makmal tingkat BSL-4 (yang kini berada di tengah badai berhubung dakwaan kebocoran makmal) secara rasmi dibuka pada tahun 2018. Di bawah perjanjian antara Paris dan Beijing, sekitar 50 saintis Perancis dihantar untuk membantu melatih pekerja makmal China dan mengawasi kerja para penyelidik.


Tetapi saintis Perancis ini 'ditendang' dari makmal Wuhan. Asher mengatakan bahawa kejadian ini membuat mereka bimbang tentang apa yang sebenarnya dirancangkan oleh China dan apakah sebab-sebab di sebalik itu.

Kemudian, maklumat lain menunjukkan bahawa pegawai keselamatan negara tidak mahu berkongsi teknologi sensitif dengan China kerana mereka khuatir makmal itu suatu hari nanti akan berubah menjadi 'senjata biologi', menurut media Perancis Le Figaro.


Jabatan Negara AS telah mendakwa bahawa Institut Wuhan telah terlibat dalam penyelidikan rahsia bagi pihak tentera China sejak tahun 2017. Asher mengatakan bahawa dana persekutuan AS untuk makmal itu seharusnya dihentikan ketika Perancis memberi amaran kepada Jabatan Negara AS pada tahun 2015. Dia berkata Pegawai jabatan harus menutup semua kerjasama AS dengan China.


Memang, antara Oktober 2009 dan Mei 2019, US Agency for International Development (USAID) memberikan EcoHealthAlliance yang berpangkalan di AS sebanyak USD 1,1 juta untuk sub-perjanjian dengan makmal. Seorang pengawas persekutuan juga sedang menyiasat Institut Kesihatan Nasional setelah muncul bahawa organisasi itu memberikan lebih dari $ 800,000 kepada makmal China.


Idea bahawa COVID-19 mungkin muncul dari kebocoran makmal bukanlah sesuatu yang baru, tetapi China berulang kali menegaskan kebocoran seperti itu sangat tidak mungkin. Baru-baru ini, makmal Wuhan juga mendakwa bahawa tidak ada kebocoran patogen atau kemalangan jangkitan kakitangan yang berlaku sejak makmal dibuka pada 2018.

Previous Post Next Post