InstaForex

Telefon Pintar Berpotensi Berkurang dan Kenaikan Harga, Mengapa?

 


Kekurangan cip global telah memberi kesan besar pada industri konsol automotif dan permainan video. Jadi seterusnya, kemungkinan besar masalah ini akan merebak ke perniagaan telefon pintar.

Tahun ini bekalan semikonduktor telah menurun disebabkan oleh beberapa faktor. Sebut saja penutupan kilang kerana wabak Corona dan sebaliknya permintaan barang elektronik terus meningkat.


Pengilang kereta seperti General Motors dan Ford telah mengurangkan atau bahkan menghentikan pengeluaran kenderaan tertentu. Kemudian Xbox Series X dan PlayStation 5, dua konsol permainan terbaru, juga sukar didapat.Sebenarnya pengeluar seperti Apple dan Samsung telah menyimpan banyak cip sehingga dapat dielakkan. Sebabnya, pengeluar telefon pintar lebih berwaspada dalam melihat masalah daripada vendor automotif. Mereka juga disukai kerana jumlah yang tinggi.


Namun, pada masa ini, kelangkaan cip mula memberi kesan pada telefon pintar. Pengilang automotif nampaknya agresif dalam merebut bahagian mereka, sehingga menyebabkan persaingan yang ketat.


Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook, telah memberi amaran bahawa bekalan iPhone dalam bahaya akan berhenti. Kelangkaan bukan pada pemproses utama yang kuat, tetapi dalam cip lain seperti cip audio dan skrin.


"Walaupun Apple adalah pemain besar yang mendapat keutamaan dari pembuat chip, mereka masih terancam seperti orang lain," kata Glenn O'Donnell dari firma penyelidikan Forrester.


Penjual kecil seperti Lenovo, TCL, dan HMD Global kemungkinan besar akan terjejas. "Kami melihat pengetatan rantaian bekalan secara keseluruhan. Kami mungkin melihat ketidakseimbangan tertentu di pasaran," kata Florian Seiche, Ketua Pegawai Eksekutif HMD.


Keadaan ini boleh memberi kesan kepada kelangkaan model telefon pintar tertentu kerana terhambat pengeluarannya. Diperkirakan akan ada penurunan produksi hingga 10%. "Ini mungkin bukan kesan besar, tetapi akan memberi kesan," kata O'Donnell.


Maka harganya juga cenderung naik. "Kesannya mungkin adalah harga telefon pintar yang lebih tinggi dan kelangkaan yang lebih dalam pada model tertentu. Dalam kes Apple, mungkin anda boleh mendapatkan iPhone 12 mewah, tetapi bukan iPhone XS. Pengilang lain seperti vendor Samsung dan China seperti Xiaomi dan Huawei juga akan rasakannya. "simpulkan O'Donnell.

Previous Post Next Post