10 Petua Melindungi Anak Semasa Bermain TikTok


TikTok baru-baru ini melancarkan Family Safety Toolkit yang boleh digunakan oleh ibu bapa untuk membimbing anak-anak mereka ketika menggunakan platform digital. Panduan ini mengandungi 10 petua yang dapat melindungi kanak-kanak semasa bermain TikTok sambil menjadikan mereka lebih bijak di internet.


Alat ini bertujuan untuk mewujudkan platform yang selamat dan selesa untuk semua pengguna. Kit alat ini juga merupakan pelengkap kepada serangkaian ciri keselamatan yang telah dilancarkan oleh TikTok.TikTok Memberi Amaran kepada Pengguna sebelum Berkongsi Kandungan

Berikut adalah 10 petua keibubapaan digital untuk ibu bapa untuk melindungi anak-anak remaja mereka semasa bermain TikTok yang diambil dari TikTok Family Safety Toolkit:


1. Periksa Kesediaan Teknologi Kanak-kanak

Ibu bapa mesti menentukan bila anak-anak boleh aktif dalam dunia digital, termasuk memiliki peranti mereka sendiri dan membuat akaun media sosial. TikTok pada masa ini menguatkuasakan had umur 14 tahun ke atas. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak di bawah usia 14 tahun tidak boleh membuat akaun TikTok mereka sendiri.


2. Bersetuju dengan Batasan Teknologi Keluarga

Ibu bapa mesti menetapkan had bila dan di mana anak-anak dapat mengakses peranti digital mereka. Di samping itu, ibu bapa juga mesti menghadkan jenis kandungan yang dapat ditonton atau dimainkan oleh remaja.


Sudah tentu, semua batasan ini mesti dibincangkan bersama dan disesuaikan dengan usia anak. Sekiranya peraturan ini dilanggar, ibu bapa dapat menentukan akibat yang jelas dan sesuai.


3. Peraturan Batasan Masa Skrin Pintar

Sebagai ibu bapa, tentu saja, mereka tidak mahu anak-anak mereka ketagih dengan alat. Dengan menetapkan had masa skrin, ibu bapa dapat menjaga kesihatan mental dan fizikal anak-anak dan menolong mereka mengembangkan kawalan diri dan pengurusan masa.


Untuk mengehadkan masa skrin dan jenis kandungan yang ditonton, ibu bapa dapat menggunakan fitur Family Engagement atau Family Pairing. Ciri ini akan menghubungkan akaun TikTok ibu bapa dengan akaun anak dan memudahkan ibu bapa mengawal keselamatan pada akaun anak. 


4. Bercakap Tentang Buli Siber

Harus ada garis komunikasi yang jelas antara ibu bapa dan anak-anak sehingga anak-anak dapat mempercayai ketika mereka mengalami buli siber. Sekiranya ibu bapa merasakan bahawa remaja mereka diganggu siber, dorong mereka untuk bersuara dan bertanggungjawab terhadap tingkah laku mereka.


TikTok juga mempunyai ciri yang dapat melindungi pengguna dari buli siber, iaitu dengan mengawal bahagian komen. Pada masa ini hanya pengguna berusia 16 tahun ke atas yang dapat menerima komen di bawah kandungannya.Komen ini dapat ditetapkan sama ada dapat diberikan oleh semua pengguna, hanya pengikut, atau tidak sama sekali. Pengguna juga dapat menyekat kata-kata tertentu agar tidak muncul di ruangan komen.


5. Bercakap Tentang Privasi

Ibu bapa mesti mengajar anak-anak untuk sentiasa berhati-hati dengan isi dan maklumat yang mereka kongsi di media sosial. Anak-anak perlu memahami apa jejak kaki digital dan apa ancaman keselamatan siber seperti penggodaman dan kejuruteraan sosial jika mereka berkongsi maklumat peribadi secara berlebihan.


Ibu bapa dapat menjaga privasi anak-anak dengan lebih ketat dengan menjadikan akaun TikTok mereka peribadi melalui tetapan keselamatan. Pada masa ini, akaun milik pengguna berusia 14 dan 15 tahun akan diubah menjadi peribadi secara automatik.


6. Bercakap mengenai Kenalan dan Kandungan yang Berisiko

Kandungan dan hubungan yang berisiko selalu menghantui media sosial. Kanak-kanak harus memahami bahawa mereka akan menemui kandungan yang tidak sesuai untuk remaja dan orang asing.


Ibu bapa harus secara proaktif berbicara dengan anak-anak mereka mengenai risiko menerima permintaan rakan dari orang yang tidak dikenali. Anak-anak juga harus diingatkan akan risiko bertemu orang asing di dunia nyata.


Sekiranya anda menemui kandungan dan pengguna yang melanggar gabungan komuniti, TikTok mendorong ibu bapa dan pengguna untuk melaporkannya dengan segera.


7. Bercakap mengenai sexting

Remaja mungkin tidak memahami bahaya berkongsi kandungan intim atau grafik. Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menjelaskan kepada anak-anak bahawa berkongsi kandungan seperti ini mempunyai akibat yang serius dan jangka panjang.


Agar anak-anak tidak berkongsi atau menerima kandungan eksplisit di TikTok, ibu bapa dapat membantu dengan menetapkan pesanan langsung atau pilihan DM. Buat masa ini hanya pengguna TikTok yang berumur 16 tahun ke atas yang boleh menggunakan ciri DM.


Sekiranya mereka menemui pengikut atau akaun yang mencurigakan, kanak-kanak itu dapat menyekat akaun itu agar tidak berinteraksi dengan mereka lagi. TikTok juga tidak membenarkan menghantar gambar melalui DM untuk mengelakkan eksploitasi seksual.


8. Bercakap mengenai Maklumat yang salah

Maklumat yang salah atau tipuan tersebar dengan cepat di media sosial. Ibu bapa mesti mengajar anak-anak untuk berfikir secara kritis ketika melihat kandungan viral di media sosial, misalnya dengan mencari sumber maklumat.


TikTok mempunyai rangkaian video 'Be Informed' yang boleh digunakan oleh ibu bapa dan anak-anak untuk berfikir secara kritis ketika menggunakan maklumat di media sosial dan platform digital yang lain.9. Sambung dengan Rangkaian Sokongan

Kanak-kanak mesti mempunyai rangkaian sokongan dan perlindungan yang boleh dipercayai semasa menggunakan media sosial. Bukan hanya dari ibu bapa tetapi juga ahli keluarga, rakan dan guru lain di sekolah.


Sekiranya anak anda mengikuti akaun atau mempunyai pengikut yang membuat mereka gugup, mereka boleh berhenti mengikuti atau menyekat akaun yang dimaksudkan.


10. Buat Video Bersama

Salah satu kaedah termudah untuk melibatkan anak anda di media sosial adalah dengan membuat kandungan yang menyeronokkan bersama. Dengan ini, ibu bapa akan memahami bagaimana aplikasi berfungsi serta mengajar anak-anak mengenai kandungan apa yang sesuai dan tidak sesuai untuk dibuat.


TikTok mempunyai beberapa ciri yang membolehkan pengguna membuat video dengan pengguna lain, seperti Duet dan Stitch yang tersedia untuk pengguna berusia lebih dari 16 tahun. Kanak-kanak juga mempunyai kawalan untuk memilih siapa yang dapat membuat video berduet dengan mereka atau bertindak balas terhadap kandungan mereka.