5 Cara Mengeringkan Telefon Bimbit Anda yang terkena Air Banjir


Namanya juga musibah, mungkin ada di antara anda yang telefon bimbitnya terkena air kerana banjir. Inilah cara mengeringkannya dengan selamat.

Telefon bimbit baru biasanya dibuat kalis air dengan pensijilan IP67 atau IP68. Tetapi bukan telefon bimbit lama. Anda mesti bertindak cepat agar HP tidak rosak.


Berikut adalah petua.


1. Segera simpan HP dari air

Walaupun kalis air HP baru dengan sijil IP67 atau IP68, ia tidak dapat terus bersentuhan dengan air dalam jangka masa yang lama. Had maksimum adalah kedalaman 2 meter dan 30 minit. HP lama lebih cetek dan lebih pendek.


Setelah terjun ke banjir, segera ambil dan simpan. Lap segera dengan tuala, kain atau lain-lain sebagai pertolongan cemas. Seterusnya dilakukan tindakan menyeluruh.


2. Matikan telefon bimbit dengan segera

Setelah disimpan dari air dan dilap, segera matikan telefon bimbit. Jangan gunakan telefon bimbit basah dengan alasan apa pun. Ini untuk mengelakkan risiko litar pintas di telefon bimbit


3. Tanggalkan semua bahagian yang boleh ditanggalkan

Buka bekas plastik lembut atau silikon dan bersihkan. Buka casing telefon bimbit jika boleh dibuka. Keluarkan kad SIM dan kad memori. Sekiranya telefon bimbit lama dapat mengeluarkan bateri, keluarkan juga baterinya. Goncangkan dengan ringan untuk membiarkan air masuk ke port. Keringkan semua bahagian yang boleh ditanggalkan. Setelah kering, anda boleh menyatukannya sekali lagi untuk peringkat seterusnya.


4. Kuburkan dengan beras atau gel silika

Ini bukan mitos, tetapi fakta saintifik. Nasi dapat mengeringkan bahagian dalam telefon bimbit yang basah dengan selamat. Caranya, ambil bekas seukuran telefon bimbit anda, misalnya, pinggan atau mangkuk. Balut telefon bimbit anda dengan tisu, kemudian kuburkan dengan nasi ke dalam pinggan / mangkuk. Diamkan selama 24 jam. Tisu ini berfungsi agar beras tidak melekat pada telefon bimbit.


Alternatifnya ialah menggunakan banyak gel silika. Biasanya terdapat dalam bungkusan barang dalam talian yang anda beli, misalnya dalam kotak kasut atau pakej makanan ringan. Masukkan telefon bimbit basah ke dalam almari yang hangat dan alirkan udara bersama dengan beg silika gel, diamkan 1-2 hari. Setelah beberapa lama, beras dan gel silika akan menyerap air yang ada di dalam telefon bimbit anda.


5. Empat cara terlarang untuk mengeringkan telefon bimbit anda jika terkena air

Petua ini adalah 4 cara terlarang untuk mengeringkan telefon bimbit anda jika terkena air. Jangan gunakan pengering, walaupun dilengkapi dengan pelindung. Jangan letakkan di radiator panas. Jangan mengeringkannya menggunakan pengering rambut. Jangan masukkan ke dalam peti sejuk atau masukkan ke dalam ketuhar. 4 Kaedah ini sebenarnya boleh merosakkan telefon bimbit.


Semoga berjaya, semoga anda dapat menyimpan telefon bimbit anda. Tetap berada dalam keadaan sihat di tengah keadaan hujan dan banjir .

5 Cara Mengeringkan Telefon Bimbit Anda yang terkena Air Banjir 5 Cara Mengeringkan Telefon Bimbit Anda yang terkena Air Banjir Reviewed by thecekodok on 3:13:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.