Baru satu hari muncul, klon rumah kelab di China segera dilarang


ClubHorse, aplikasi rangkaian sosial audio yang mempromosikan dirinya sebagai Clubhouse versi Cina yang dilancarkan . Tetapi keesokan harinya, platform yang dilancarkan di WeChat ditangguhkan kerana melanggar hak undang-undang orang lain.


Nama ClubHorse, menurut pembuat aplikasi ini, diilhamkan oleh rancangan komedi dewasa animasi di Netflix berjudul BoJack Horseman. Watak utama BoJack mempunyai dua sifat, optimis dan negatif yang beriringan. Ini juga konsep produk ClubHorse, bahawa setiap isu mempunyai dua sisi yang berbeza.


Selain nama yang dibuat serupa, fungsi dan reka bentuk halaman program ClubHorse juga menyalin Clubhouse. Aplikasi ini membolehkan mana-mana pengguna membuat ruang sembang dan memulakan perbualan secara percuma.


Dipetik dari Global Times, di platform komunikasi sosial audio ini, pengguna hanya dapat berinteraksi satu sama lain melalui komunikasi suara dalam talian kerana tidak menyokong teks, gambar, video atau kandungan lain.


Pengguna boleh bergabung dengan ruang sembang atau membuat sendiri, kemudian mengajak rakan mereka untuk bergabung dengan mengirimkan pautan ruang sembang di WeChat.


Seorang pengguna bernama Feng yang cuba meneroka aplikasinya mengatakan ada akaun yang mengaku sebagai pengasas Xiaomi Lei Jun dan Presiden Tencent Ma Huateng.


"Akaun ini palsu dan dibuat oleh netizen tanpa nama. Saya bahkan melihat ucapan yang sepatutnya merupakan ucapan dalam talian pertama oleh Jack Ma, tetapi sebenarnya rakaman salah satu ucapan Ma sebelum ini," kata Feng.


WeChat segera melarang ClubHorse pada hari Sabtu (20/2) pada hari yang sama pembangun ClubHorse bercakap dengan pengguna mengenai masa depan perkhidmatan mereka.


Terdapat dua sebab WeChat menangguhkannya. Pertama, aplikasi ini disyaki mengganggu fungsi perkhidmatan rasmi. Kedua, ClubHorse telah dilaporkan oleh sejumlah pengguna kerana disyaki melanggar hak undang-undang dan kepentingan orang lain.


Sebilangan netizen mengesyaki, banyak persamaan antara ClubHorse dan Clubhouse adalah pelanggaran harta intelek yang menyukarkannya.


Walaupun ClubHorse nampaknya gagal pada hari pertama keberadaannya, kini banyak syarikat internet China cuba menyalin produk serupa. Laporan Global Times mengatakan terdapat syarikat permulaan China lain yang telah melancarkan aplikasi audio sosial berbahasa Cina, dan kadar muat turunnya terus meningkat.


"Pada masa ini, kira-kira 100 hingga 200 pasukan di China berusaha mendapatkan keuntungan melalui aplikasi audio sosial yang serupa dengan Clubhouse," kata CEO Institut Penyelidikan China, Zhang Yi.


Sementara itu, Ding Daoshi, seorang penganalisis bebas kanan di sektor internet, mengatakan aplikasi audio sosial tidak akan menjadi popular dan terakhir kerana terlalu mudah.


"Ini seperti filem warna dan filem hitam-putih. Kita tidak boleh lagi mengatakan filem hitam putih menjadi arus perdana hanya kerana Spielberg bertentangan dengan tradisi itu dan menghasilkan Daftar Hitam-Putih Schindler," kata Ding.


Ding tidak mengesyorkan pemula mengikuti trend membuat aplikasi Clubhouse kerana dia merasakan bahawa aplikasi sosial yang menawarkan lebih banyak alat untuk berkomunikasi lebih cenderung berjaya.


"Produk sosial audio seperti itu hanya menyediakan niche khusus untuk sebilangan kecil orang dan mesti dipasarkan secara berkesan untuk bertahan," pungkasnya.