Nintendo Switch lebih banyak permintaan daripada PS5, tetapi ...


 Nintendo Switch bukanlah konsol baru, tetapi penjualan di Amerika Syarikat tetap tinggi berbanding konsol baru seperti Sony PlayStation 5 (PS5) pada Januari lalu.

Data ini dikeluarkan oleh firma penganalisis The NPD Group, yang mengatakan bahawa pada bulan Januari, Switch masih dalam permintaan berbanding dengan PS5. Tetapi ternyata PS5 memberikan pendapatan yang lebih besar daripada Switch.


Jualan Switch lebih tinggi daripada konsol terlaris sebelumnya, Nintendo Wii pada tahun 2010.Tetapi mengapa Sony dapat menjana lebih banyak wang melalui PS5? Terutama kerana harga PS5 sememangnya lebih mahal daripada Switch. Malah varian PS5 termurah masih USD 100 lebih mahal daripada Switch.


Walaupun angka penjualan PS5 masih lebih rendah daripada Switch, mungkin salah satu sebabnya adalah ketersediaan PS5 yang rendah. Sejak dilancarkan tiga bulan lalu, PS5 masih menjadi item yang jarang berlaku. Terutama kerana wabak yang menghalang pengeluaran konsol ini.


Pengeluaran beralih sebenarnya dipengaruhi oleh wabah, dan telah menjadi barang yang jarang berlaku. Namun, penawarannya kini bertambah baik, dan Nintendo masih merilis varian baru, seperti Switch bertema Mario terbaru, menyambut baik pembebasan permainan Super Mario 3D World + Bowser's Fury.


Varian suis baru ini terdapat dalam varian Mario Red & Blue Edition dengan harga USD 300. Dalam pakej penjualan di sana (untuk varian merah) terdapat konsol dan dudukan dok, Joy-Con, dan selongsong merah, dan ada warna biru Cengkaman Joy-Con.


Terdapat juga pelindung skrin bonus dan beg galas khas dengan pelbagai logo Mario di atasnya. Oh ya, Switch ini adalah generasi ke-2 yang jangka hayat baterinya sedikit lebih lama daripada versi pertama.