Netflix Melancarkan 'Main Sesuatu', Boleh Memainkan Filem Secara Automatik

 


Pengguna Netflix sekarang tidak perlu keliru dengan apa yang harus ditonton. Perkhidmatan streaming ini melancarkan ciri 'Play Something' yang secara automatik dapat memilih filem atau siri TV, seperti butang shuffle pada perkhidmatan streaming muzik.

Fungsi ini direka untuk memudahkan pengguna mencari filem atau siri TV yang ingin mereka tonton tanpa perlu meneroka katalog Netflix yang luas. Dengan ciri ini, pengalaman menggunakan Netflix serupa dengan menonton di TV konvensional.


"Sama ada anda ingin menonton program baru atau program kegemaran yang biasa, cukup 'Mainkan Sesuatu' dan biarkan Netflix menangani selebihnya," kata Pengarah Inovasi Produk Netflix Cameron Johnson dalam pernyataan rasminya, seperti yang dikutip oleh Variety, Jumat (30/30) 4/2021).Netflix telah menguji ciri ini sejak dua tahun kebelakangan. Fungsi ini telah membawa banyak nama yang berbeza, termasuk 'Shuffle Play', sebelum akhirnya dilancarkan secara global dengan nama Play Something.


Play Something yang baru akan tersedia untuk aplikasi Netflix di TV dan akan dilancarkan pada aplikasi Androidnya dalam masa terdekat. Netflix belum mendedahkan sama ada ciri ini akan tersedia di aplikasi iOS dan desktop.


Dalam aplikasi TV, butang Play Something boleh didapati di tiga kawasan, iaitu di bahagian bawah nama profil ketika anda pertama kali membuka Netflix, pada baris ke-10 halaman utama Netflix, dan di menu navigasi di sebelah kiri skrin.


Netflix menekankan bahawa ciri ini bukan hanya butang shuffle yang akan memainkan filem atau siri TV secara rawak. Fungsi ini akan melihat profil pengguna serta selera mereka dalam filem dan siri TV untuk memilih program yang serupa dengan apa yang mereka tonton sebelumnya.


Apabila diklik, butang Play Something akan memaparkan kandungan yang telah disusun menggunakan algoritma Netflix. Judul yang ditunjukkan boleh berupa filem atau siri TV yang sedang Anda tonton, yang ada dalam daftar tontonan, yang belum selesai ditonton atau belum menontonnya, atau filem dan siri baru yang disarankan oleh Netflix.

Netflix Melancarkan 'Main Sesuatu', Boleh Memainkan Filem Secara Automatik Netflix Melancarkan 'Main Sesuatu', Boleh Memainkan Filem Secara Automatik Reviewed by thecekodok on 4:28:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.