Foto Google Tanpa Had Tidak Lagi Percuma, Inilah 5 Alternatif

 


Foto Google akan menghentikan perkhidmatan penyimpanan gambar tanpa had percuma mulai 1 Jun esok. Berita baiknya, anda tidak perlu risau kerana terdapat banyak aplikasi penyimpanan foto lain di luar sana.

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum beralih ke perkhidmatan alternatif kerana tidak semuanya percuma dan menawarkan yang menyeluruh seperti ciri Foto Google.


Selepas perkhidmatan penyimpanan gambar tanpa had percuma ini berakhir, pengguna Foto Google mesti menggunakan peruntukan storan percuma 15GB dari Google Drive. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak ruang simpanan, pengguna boleh melanggan Google One dengan bayaran bulanan untuk  100 GB.Foto Google tidak hanya menawarkan awan untuk menyimpan foto, tetapi pengguna juga dapat dengan cepat mencari foto berdasarkan tanggal, lokasi, dan bahkan wajah seseorang. Ciri-ciri ini tidak terdapat di banyak perkhidmatan yang bersaing.

Berikut adalah lima perkhidmatan penyimpanan foto alternatif untuk menggantikan Foto Google, yang tidak lagi percuma, seperti yang dilaporkan oleh Pihak Berkuasa Android, Isnin (31/5/2021).


1. Foto Amazon

Foto Amazon menawarkan simpanan gambar tanpa had secara percuma. Tetapi anda mesti melanggan perkhidmatan Amazon Prime terlebih dahulu untuk dapat mengaksesnya.


Tetapi untuk menyimpan video dan fail lain, hanya 5GB ruang yang ada. Ciri-cirinya tidak lengkap seperti Foto Google, tetapi Anda dapat mencari foto berdasarkan kata kunci dan aplikasinya dapat menyegerakkan foto secara automatik.


Perkhidmatan penyimpanan gambar tanpa had di Amazon Photos juga boleh digunakan oleh enam ahli keluarga dengan satu bayaran langganan. Tetapi jika anda berhenti berlangganan dari Amazon Prime, foto yang disimpan tidak dapat diakses lagi dan ada kemungkinan foto tersebut akan dihapus secara kekal.


2. Dropbox

Dropbox adalah salah satu perkhidmatan penyimpanan awan yang paling popular. Dengan perkhidmatan ini, anda dapat menyimpan semua foto di telefon anda ke awan secara automatik, seperti Google Foto.


Malangnya, ruang penyimpanan pada Dropbox versi percuma sangat terhad kepada hanya 2GB. Jauh lebih kecil daripada versi Foto Google 15GB percuma. Bayaran langganan juga lebih mahal daripada pesaing.


3. Flickr

Flickr lebih dikenali di kalangan jurugambar kerana berkongsi gambar berkualiti tinggi. Tetapi perkhidmatan ini juga dapat digunakan oleh pengguna kasual yang mencari alternatif untuk Foto Google.


Menyimpan foto percuma di Flickr pada masa ini terhad kepada 1,000 foto. Sekiranya anda ingin menggunakan versi tanpa had, bersiaplah untuk membelanjakan IDR 90 ribu sebulan atau IDR 850 ribu setahun.


4. iCloud

Pengguna iPhone dan iPad mesti biasa dengan aplikasi ini. Dengan Foto iCloud, anda boleh menyimpan foto dengan selamat di awan dan mengaksesnya dari peranti lain.


Pengguna versi iCloud percuma diberi ruang penyimpanan 5GB. Nasib baik, kos pengembangan ruang penyimpanan tidak begitu mahal, bermula dari Rp 14 ribu sebulan untuk 50GB hingga Rp 140 ribu sebulan untuk 2 TB.


Sekiranya anda mahukan yang lebih murah, anda boleh menggabungkannya dengan langganan perkhidmatan lain melalui Apple One. Tetapi kerana Apple belum membawa sokongan iCloud rasmi untuk telefon Android, pilihan ini lebih sesuai untuk pengguna iPhone.


5. OneDrive

Perkhidmatan penyimpanan awan dari Microsoft ini dapat dilihat sebagai alternatif untuk Foto Google. Biasanya pengguna komputer riba dan komputer yang menjalankan Microsoft Office sudah mempunyai akses ke OneDrive.


Anda boleh memuat turun aplikasi OneDrive di telefon anda untuk menyimpan foto ke awan secara automatik. Galeri ini membolehkan pengguna mencari dan menandai foto secara automatik berdasarkan kandungannya, seperti Foto Google.


Versi percuma OneDrive pada masa ini mempunyai storan terhad pada 5GB, tetapi anda boleh mendapatkan storan 100GB dengan membayar IDR 28,000 sebulan. Pelanggan Microsoft 365 juga boleh mendapatkan storan 1TB secara percuma.

Foto Google Tanpa Had Tidak Lagi Percuma, Inilah 5 Alternatif Foto Google Tanpa Had Tidak Lagi Percuma, Inilah 5 Alternatif Reviewed by thecekodok on 6:13:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.