InstaForex

Tidak Suka Windows 11 Masih Boleh Kembali ke Windows 10, Tetapi ...

 


Microsoft telah mula melancarkan kemas kini Windows 11 untuk ahli Insider. Sekiranya ada pengguna yang telah mengemas kini peranti mereka ke Windows 11 tetapi tidak menyukai tampilannya, Microsoft membenarkan pengguna kembali ke Windows 10, tetapi dengan syarat.

Dalam Soalan Lazim Windows 11 yang disediakan oleh Microsoft kepada pengeluar PC, dinyatakan bahawa pengguna dapat kembali ke Windows 10 dalam 10 hari sejak mengemas kini peranti mereka ke Windows 11.


Semua data yang tersimpan di komputer akan dipulihkan seperti sebelumnya di Windows 10, jadi Anda tidak perlu khawatir kehilangan aplikasi atau data yang ada.Oleh kerana Windows 11 masih dalam versi beta, bukan versi terakhir, beberapa pengguna pasti menghadapi masalah dengan prestasi atau mungkin tidak menyukai penampilannya. Tetapi jika anda ingin kembali ke Windows 10, anda harus bergerak dengan cepat sebelum tarikh akhir 10 hari berakhir.


Untuk memulihkan sistem operasi komputer dari Windows 11 ke Windows 10 cukup mudah. Buka menu Mula, kemudian pilih Tetapan> Kemas kini Windows> Pilihan Lanjutan> Pemulihan> Versi Windows sebelumnya.


Microsoft mengatakan tarikh akhir 10 hari berlaku untuk versi beta dan akhir Windows 11. "Peraturan 10 hari berlaku untuk beta saat ini. Kami akan berkongsi lebih banyak maklumat mengenai versi akhir dalam waktu dekat," kata seorang wakil Microsoft, seperti dikutip dari Cnet, Senin (12/7/2021).


Sekiranya anda telah melepasi had 10 hari yang ditetapkan oleh Microsoft, anda masih boleh kembali ke Windows 10 tetapi kaedahnya sedikit lebih rumit daripada kaedah di atas.


Anda harus membuat sandaran semua data dan melakukan 'pemasangan bersih' Windows 10 pada peranti. Atau jika anda telah membuat sandaran sistem Windows 10 sebelum memasang Windows 11, anda boleh memulihkan data dalam sandaran.


Versi terakhir Windows 11 akan dilancarkan kepada semua pengguna menjelang musim percutian akhir tahun. Sistem operasi ini membawa banyak perubahan baru, termasuk penampilan dan peningkatan prestasi yang lebih moden.


Tetapi jika anda tidak berminat dengan Windows 11 dan masih mahu menggunakan Windows 11, jangan risau. Microsoft masih akan memberikan sokongan untuk Windows 10 hingga Oktober 2025.

Previous Post Next Post