InstaForex

Elon Musk Mengatakan Dia Pernah Meminta Menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Apple


 Elon Musk mengetuai beberapa syarikat, terutamanya CEO SpaceX dan Tesla. Tetapi juga didakwa bahawa lelaki kelahiran Afrika Selatan ini telah meminta untuk menjadi CEO Apple.

Dalam sebuah buku baru bertajuk 'Power Play: Tesla, Elon Musk and the Bet of the Century' yang ditulis oleh seorang wartawan Wall Street Journal, dinyatakan bahawa kira-kira lima tahun yang lalu, Elon bercakap dengan CEO Apple Tim Cook melalui telefon bimbit.


Pada masa itu, Tesla mengalami sejumlah masalah seperti kelewatan pengeluaran dan kereta elektrik yang tidak diterima secara meluas. Nah, Cook dikatakan mahu membeli Tesla.Elon menjawab bahawa dia akan menjual Tesla kepada Apple dengan satu syarat. "Saya CEO," katanya dikatakan ketika itu. Cook sedar bahawa Elon ingin mengambil alih kedudukannya. Urus niaga Apple untuk membeli Tesla tidak pernah berlaku.


Disember lalu, Elon Musk mendedahkan bahawa memang benar dia mempertimbangkan untuk menjual Tesla kepada Apple ketika syarikat itu sedang kesulitan, tetapi dia menafikan telah mengadakan perbincangan langsung dengan Cook. "Dia enggan datang ke pertemuan itu," kata Elon.


Mengenai tulisan dalam buku itu, Elon menafikan ada syarat untuk menjadi CEO Apple. "Masak dan saya tidak pernah bercakap atau menulis satu sama lain," katanya dalam tweet di Twitter.


Cook sendiri pernah mengatakan bahawa dia tidak pernah melakukan perbincangan mendalam dengan Elon. "Saya tidak pernah bercakap dengan Elon, walaupun saya sangat kagum dan menghormati syarikat yang dia bina," kata Cook baru-baru ini.


Sementara itu, Tim Higgins selaku pengarang buku tersebut kemudian menyatakan bahawa Elon telah diberi kesempatan untuk menerbitkan komennya dalam buku itu, tetapi ini tidak dilakukan. Asal keinginan Elon untuk menjadi CEO Apple menurutnya berasal dari Elon Musk sendiri berdasarkan sumber, yang hanya boleh dimaksudkan sebagai jenaka.

Previous Post Next Post