5 Cara Betul untuk Melindungi Akaun WhatsApp andaWhatsApp adalah sasaran mudah bagi penjenayah siber. Pengguna juga harus waspada dan menerapkan cara untuk mengamankan akaun WhatsApp.

Keselamatan akaun WhatsApp sangat penting kerana pelbagai penipuan, tipuan, dan mesej yang mengandungi perisian hasad terdapat di WhatsApp. Untuk membantu pengguna melindungi diri mereka sebaik mungkin, berikut 5 cara untuk keselamatan akaun WhatsApp anda.


Cara Melindungi Akaun WhatsApp:


1. Pengesahan dua langkahPengesahan dua langkah adalah lapisan keselamatan tambahan untuk akaun. Anda akan diminta membuat pin yang terdiri daripada nombor 6 digit dan WhatsApp akan memintanya semasa menetapkan semula atau mengesahkan akaun anda.


2. Kemas kini tetapan privasi profil


Anda boleh mengawal berapa banyak orang yang dapat melihat Terakhir, foto profil dan status anda di WhatsApp. Untuk mengubah tetapan ini, anda boleh pergi ke Tetapan - Privasi


3. Tetapkan tetapan privasi sembang kumpulan


Manfaatkan ciri ini untuk mengawal siapa yang dapat menambahkan anda ke kumpulan WhatsApp. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan di WhatsApp - Kumpulan Privasi Akaun dan pilih salah satu daripada tiga pilihan: kecuali Semua Orang, Kenalan Saya, atau Kenalan Saya.


Kenalan Saya bermaksud bahawa hanya orang dalam kenalan anda yang dapat menambahkan ke kumpulan WhatsApp. Kecuali Kenalan Saya, yang bermaksud kawalan tambahan kecuali orang yang sudah ada dalam kenalan anda.


4. Kunci dengan Touch ID atau Face ID


Anda boleh memutuskan sama ada anda mahu WhatsApp terkunci secara automatik ketika tidak digunakan, atau selepas tempoh tidak aktif. Touch ID (menggunakan cap jari) atau Face ID (dengan pengecaman wajah) adalah ciri keselamatan tambahan yang penting.


5. Kemas kini WhatsApp secara berkala


Cara terakhir untuk mengamankan WhatsApp adalah dengan rajin mengemas kini aplikasi. Kemas kini aplikasi sentiasa membawa ciri keselamatan baru. Sekiranya telefon bimbit anda tidak disetel untuk dikemas kini secara automatik, anda perlu mengemas kini aplikasi secara manual dengan mengunjungi gedung aplikasi Google Playstore atau App Store, mencari WhatsApp, dan mengetuk 'kemas kini'.