4 Perkara Mark Cuban Kata Yang Harus Anda Lakukan Dengan Wang Anda


 Pelabur 'Shark Tank' dan pemilik Dallas Mavericks menawarkan beberapa nasihat kewangan peribadi yang sangat mengejutkan.


Sekiranya anda akan mengambil nasihat kewangan peribadi daripada sesiapa sahaja, anda tidak boleh melakukan yang lebih baik daripada Mark Cuban. Shark Tank shark dan pemilik Dallas Mavericks menjual permulaan pertamanya kepada CompuServe pada tahun 1990 dengan harga $ 6 juta. Kemudian dia menjual perniagaan keduanya kepada Yahoo dengan harga $ 5.9 juta pada tahun 1999. Sejak itu dia memulakan atau memperoleh beberapa perniagaan lain dan melabur dalam banyak lagi. Nilai bersih semasa dianggarkan sekitar $ 4.2 bilion.


Bagi seseorang yang sangat kaya dengan mengambil risiko banyak pelaburan, orang Kuba mempunyai beberapa nasihat yang sangat mengejutkan untuk dikongsi. Laman kewangan peribadi GOBankingRates telah meninjau buku, blog, dan wawancara Kuba dengan teliti, menyusun 20 nasihat kewangan yang ditawarkannya sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Anda boleh mendapatkan senarai penuh di sini. Ini adalah beberapa petua terbaiknya.


1. Mulakan dengan membayar semua hutang.

"Pelaburan terbaik yang dapat anda lakukan adalah melunaskan kad kredit anda, melunaskan hutang yang anda ada," kata Cuban dalam temu bual dengan MarketWatch. "Sekiranya anda mempunyai pinjaman pelajar dengan kadar faedah 7 peratus, jika anda melunaskan pinjaman itu, anda memperoleh 7 peratus, itu adalah pulangan segera anda, yang jauh lebih selamat daripada memilih saham, atau cuba memilih harta tanah, atau apa jua keadaannya. "


Kad kredit, tentu saja, mempunyai kadar faedah yang jauh lebih tinggi, jadi ada faedah yang lebih besar lagi untuk mendapatkannya. "Menggunakan kad kredit tidak apa-apa jika anda membayarnya pada akhir bulan," kata Cuban kepada seorang penemuduga dari Money. "Ketahuilah bahawa 18 atau 20 atau 30 peratus yang anda bayar dalam hutang kad kredit akan dikenakan biaya lebih banyak daripada yang anda peroleh di tempat lain." Untuk hutang yang tidak dapat dilunaskan dengan cepat (misalnya gadai janji atau pinjaman pelajar), dia mencadangkan untuk memanfaatkan kadar faedah yang rendah semasa masa turun ekonomi untuk membiayai semula.2. Jimat pendapatan enam bulan.

Anda harus berusaha menjimatkan pendapatan enam bulan dan menyimpannya, kata Cuba kepada Vanity Fair. "Sekiranya anda tidak menyukai pekerjaan anda pada suatu ketika atau anda dipecat atau anda terpaksa berpindah atau ada yang tidak kena, anda memerlukan pendapatan sekurang-kurangnya enam bulan," jelasnya.


3. Tidak apa-apa untuk membuat pelaburan berisiko, tetapi jumlahnya hanya 10 persen dari jumlah keseluruhan.

Jutawan dan jutawan buatan sendiri sampai di sana dengan mengambil risiko yang dikira, Cuban mengakui. Oleh itu, melabur dalam sesuatu yang benar-benar berisiko adalah baik - selagi anda mengehadkannya kepada hanya 10 peratus daripada keseluruhan pelaburan anda. "Sekiranya anda seorang pengembara sejati dan anda benar-benar ingin membuang salam, anda mungkin mengambil 10 peratus dan memasukkannya ke dalam bitcoin atau Ethereum, tetapi jika anda melakukannya, anda harus berpura-pura anda sudah kehilangan wang anda. , "Kata Kuba dalam video Vanity Fair yang sama. "Ini seperti mengumpulkan seni, seperti mengumpulkan kad besbol, seperti mengumpulkan kasut." Dengan kata lain, "Ini adalah risalah, tetapi saya akan menghadkannya kepada 10 peratus."


Apa yang harus anda lakukan dengan 90 peratus yang lain? Masukkannya ke dana indeks termurah yang terikat dengan S&P 500 yang boleh anda temui, katanya.


4. Beli diskaun.

Adakah ini nasihat kewangan peribadi? Ya, kata Cuba. Sukar untuk mendapatkan kadar pulangan yang tinggi dalam iklim pelaburan hari ini, jadi anda boleh menjadi lebih baik, katakanlah, membeli ubat gigi bernilai dua tahun jika anda mendapat potongan 50 peratus.


"Menjimatkan 15 peratus untuk item bernilai $ 1,000 yang anda tahu bahawa anda benar-benar akan menghabiskan wang adalah pulangan wang anda yang lebih baik daripada membuat 15 peratus dalam setahun untuk pelaburan $ 1,000, kerana anda tidak membayar cukai untuk itu," catatan blog.


Anda tidak benar-benar berfikir untuk membawa pulang barang-barang pukal dari Costco dengan cara yang sama seperti anda memasukkan wang ke dalam dana bersama. Tetapi lihatlah cara Kuba lakukan, dan tiba-tiba masuk akal.

4 Perkara Mark Cuban Kata Yang Harus Anda Lakukan Dengan Wang Anda 4 Perkara Mark Cuban Kata Yang Harus Anda Lakukan Dengan Wang Anda Reviewed by thecekodok on 7:25:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.