InstaForex

Blue Origin Sindir Virgin Galactic Menjelang Perjalanan Richard Branson ke Angkasa


 Jutawan Richard Branson akan terbang ke angkasa pada hari Ahad (11/7), mengatasi Jeff Bezos sembilan hari lebih awal. Walaupun Branson mengakui tidak ada persaingan antara keduanya, begitu juga dari pihak Jeff Bezos, nampaknya syarikat Bezos agak kecewa.

Seperti diketahui, Branson sebagai pengasas Virgin Galactic akan melancarkan ke angkasa dengan menggunakan pesawat VSS Unity, sementara Bezos akan menunggang roket New Shepard buatan syarikatnya Blue Origin. Dua hari sebelum penerbangan Branson, Blue Origin menikam Virgin Galactic di media sosial.


Dalam tweet, Blue Origin membandingkan perjalanan angkasa yang mereka tawarkan dengan yang disediakan oleh Virgin Galactic. Kedua-duanya menawarkan penerbangan suborbital, tetapi Blue Origin ingin menekankan bahawa roket mereka akan terbang lebih tinggi.


Blue Origin mengatakan roket dan kapsul New Shepard akan membawa pelancong angkasa ke ketinggian 100 km, sementara Virgin Galactic hanya mencapai ketinggian 80 km.


Blue Origin berpendapat bahawa angkasa lepas bermula setelah melintasi garis Karman pada ketinggian 100 km. Tetapi berdasarkan keterangan NASA, NOAA, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan dan Tentera Udara Amerika Syarikat, ruang secara teknikalnya bermula pada ketinggian 80 km, seperti yang dikutip dari Mashable, Ahad (11/7/2021).

Previous Post Next Post